سیاست کشور را ما اعلام کردیم و به مسئولین هم گفتهایم؛ هم از نزدیک گفتیم، هم با نوشته گفتیم، هم در جلسات گفتیم، هم در صحبت عمومی گفتیم؛ سیاست کشور معلوم است که چه کار باید بکنند. خب حالا تشخیص مسئولین ما این است که برویم مذاکره کنیم تا همین سیاست را اِعمال کنیم؛ ما بحثی در این زمینه نداریم، منتها باید مراقبت بشود که مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرفها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد.»
این سخنان البته بازتاب بسیاری در رسانه های خارجی و داخلی داشت و در عین حال مسئولان دیپلماسی کشور نیز نسبت به آن واکنش نشان داده و از این سخنان استقبال کردند. سخنانی که البته می تواند فصلالخطابی برای مخالفان مذاکره و یا کسانی که می خواستند مذاکرات به بعد از انتخابات موکول شود؛ بود.
واکنش ظریف به بیانات رهبر انقلاب
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در اینستاگرام نوشت: زمان و مدت مذاکره را تنها منافع ملی تعیین میکند و نه فرصتهای تبلیغاتی و مبارزات انتخاباتی.
متن پست اینستاگرامی ظریف به شرح زیر است:
برای هر خدمتگزاری ماموریتی فراتر از خرسند و خوشحال ساختن، ولی نعمتان قابل تصور نیست.
من و همکارانم به خوبی میدانیم که ایران ما آزرده است؛ میدانیم که جنون ترامپ روزهای دشواری را بر معیشت هموطنان تحمیل کرده، ولی این دلاوران با آن غرور تاریخی و فرهنگ دیرین، سر فرود نیاوردند و تسلیم زورگویی ایرانستیزان نشدند؛ قهرمانانه ایستادند، اما زخم خوردند و نجیبانه درد کشیدند.
میدانیم که چشماندازهای روشن پس از برجام، مبهم شد و امیدهای برآمده از تدبیر، در تردید فرو رفت. به همین سبب، این روزها انگیزهای فراتر از این نداریم که در پایان مسئولیت و در آستانهی سپردن امانت، دوباره هموطنان را خرسند و خوشحال سازیم؛ همان دعایی که مقام معظم رهبری در نخستین روز از رمضان امسال، به مذاکرهکنندگان هدیه فرمودند.
از همان نخستین حضورم در صحن مجلس برای کسب رای اعتماد، هر سخنرانیام را با زمزمهی این کلمات آسمانی آغاز کردهام که «حَسبُنَا اللهُ وَ نِعمَ الوَکیل» و به راستی چه اطمینانبخشتر از این که در طوفان حوادث، پشتیبان ما تنها قدرقدرت هستی باشد که «الیس الله بکاف عبده».
یادآوری دیروز مقام معظم رهبری به مذاکرهکنندگان برای باور از اعماق جان به «حَسبُنَا اللهُ وَ نِعمَ الوَکیل» یک بار دیگر همچون مقاطع دشوار قبلی، امیدها را زنده کرد و گامها را قویتر.
توصیه رهبری به امتناع از «مذاکرات فرساینده» همواره چراغ راه ما بوده است. «مذاکره برای مذاکره» را تجربهای ناموفق میدانستیم و تنها برای دستیابی به اهدف ملی مذاکره کردهایم. همانطور که در چهار سال گذشته، مذاکرهی منتهی به گرفتن عکس یادگاری را نپذیرفتیم، امروز نیز از مذاکره برای مذاکره، با جدیت امتناع خواهیم کرد. مذاکره در نگاه سیاست خارجی تدبیر و امید، ابزاری قدرتمند و مشروع است برای گرهگشایی از اکنون و افقگشایی برای آینده؛ نه تریبونی برای شعار، نه بلندگویی برای خطابه و نه قابی برای انداختن عکسهای تکراری.
فروتنانه تقاضا میکنم مخالفان دریابند که زمان و مدت مذاکره را تنها منافع ملی تعیین میکند و نه فرصتهای تبلیغاتی و مبارزات انتخاباتی.
همگان را به تعمق در فرمایش رهبری دعوت میکنم و از مخالفان میخواهم که آرزوی فرسایندگی مذاکرات، تعویق گرهگشایی از تحریم و تاخیر در احیای برجام را کنار بگذارند.
به امید خرسندی و خوشحالی ایرانیان و به امید آیندهای نزدیک که معیشت شهروندان از مصائب تحریم رهیده باشد و سلامت عمومی از آفت کرونا؛ رمضان مبارک»
بازتاب بیانات رهبری درباره مذاکرات وین در رسانههای خارجی
بیانات روز گذشته رهبر انقلاب اسلامی درباره مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای و تاکید ایشان بر «فرسایشی» نشدن مذاکرات در رسانهها و مطبوعات خارجی بازتاب گستردهای داشت.
به گزارش ایسنا، بیانات دیروز مقام معظم رهبری در اولین روز از ماه مبارک رمضان که در بخشی از آن به مسائل مربوط به توافق هستهای، تحریمها و مذاکرات احیای توافق پرداختند، بازتاب گستردهای در رسانهها و مطبوعات خارجی داشت.
روزنامه اوت لوک ایندیا با تیتر «رهبر ایران: پیشنهادها در وین قابل نگاه کردن نیست» به این بخش از بیاناتشان پرداخته و به نقل از ایشان نوشت: پیشنهادهایی که آنها [آمریکا] میدهند، معمولا متکبرانه و تحقیرآمیز بوده و قابل نگاه کردن نیست.
این روزنامه همچنین نوشت، اظهارات رهبر ایران در پی این مطرح میشود که این کشور پس از حملهای رخ داده به تاسیسات هستهای نطنز آن، اعلام کرده است در بیشترین سطح[۶۰ درصد] نسبت به قبل غنی سازی اورانیوم انجام خواهد داد.
روزنامه صهیونیستی اورشلیم پست نیز با تیتر «رهبر ایران: مذاکرات هستهای در راستای احیای توافق نباید فرسایشی شود» به بازتاب سخنان دیروز مقام معظم رهبری کشورمان پرداخته و به نقل از ایشان نوشت: آمریکا به دنبال پذیرفتن حقیقت در مذاکرات نیست. هدفش در مذاکرات این است که حرفهای باطلش را تحمیل کند. مذاکرهکنندگان اروپایی توافق علیرغم تایید حقوق ایران، سیاست آمریکا را در مذاکرات دنبال میکنند. روزنامه گلوبال تایمز چین با تیتر «رهبر ایران تاکید دارد آمریکا اول برای احیای توافق تحریمها را لغو کند»، درباره بیانات روز گذشته ایشان نوشت: آیتالله خامنهای مقام معظم رهبری ایران روز چهارشنبه موضع تهران را مبنی بر این که تحریمهای آمریکا باید پیش از بازگشت ایران به پایبندی به توافق هستهای لغو شوند، تکرار کرد. این روزنامه همچنین به نقل از رهبر انقلاب نوشت: تشخیص مسئولان این است که بروند مذاکره کنند تا همین سیاست را اعمال کنند و ما در این زمینه بحثی نداریم.
گلوبال تایمز همچنین درباره این بخش از سخنان ایشان مطرح کرد: مقام معظم رهبری ایران اظهار کرد که ابراز آمادگی مقامات آمریکا برای مذاکره به این معنا نیست که واشنگتن آماده «شنیدن و پذیرفتن آنچه درست است» میباشد، بلکه نشاندهنده قصدشان برای «تحمیل یک حرف باطل» است و آمریکا قبلا «بارها نقض عهد کرده است».
علاوه بر این، خبرگزاری اسپوتنیک با تیتر «رهبر ایران میگوید پیشنهادهای آمریکا در برجام قابل ملاحظه نیستند»، درباره بیانات مقام معظم رهبری نوشت: رهبر ایران در یک سخنرانی در تلویزیون این کشور درباره مذاکرات وین گفت: پیشنهادهای آنها متکبرانه و تحقیرآمیز است و قابل نگاه کردن نیست.
این خبرگزاری همچنین مطرح کرد: طبق سخنان مقام معظم رهبری ایران، فرسایشی شدن مذاکرات برای ایران ضرر خواهد داشت. نشریه نیوزویک نیز با تیتر « رهبر ایران از "حرفهای باطل” دولت بایدن در مذاکرات هستهای شدیدا انتقاد کرد»، بیانات دیروز رهبر انقلاب را بازتاب داد که هدف آمریکاییها از تاکید و اصرار بر مذاکره را تلاش برای تحمیل یک حرف باطل تلقی کرده بودند.
شبکه ان.بی.سی نیوز هم با تیتر « آیتالله خامنهای گفت مذاکرات برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ نباید فرسایشی شود» به سخنان دیروز ایشان پرداخت و به نقل از مقام معظم رهبری کشورمان نوشت: پیشنهادهای آمریکاییها غالبا متکبرانه و تحقیرآمیز است و قابل نگاه کردن هم نیست.
خبرگزاری رویترز نیز با مورد توجه قرار دادن بخشی از بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم فرسایشی نشدن مذاکرات در تیتر، به نقل از ایشان نوشت: آمریکا به دنبال پذیرفتن حقیقت در مذاکرات نیست. هدف آن تحمیل حرفهای باطلش است. شرکای اروپایی توافق دنبالهرو سیاستهای آمریکاییها در مذاکرات هستند، اگرچه حقوق ایران را تایید میکنند.