کد خبر: ۹۲۱۳
تاریخ انتشار: ۱۶ تير ۱۴۰۱ - ۰۰:۵۱
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
در حالی که مقامات امریکایی تلاش می‌کنند خواسته‌های برحق ایران و گرفتن تضمین‌ها برای جلوگیری از خروج مجدد از برجام را خواسته‌ای فراتر از برجام جلوه دهند، اما ایران این ادعا را رد کرده است. وزیر خارجه ایران گفت برخلاف برخی ادعا‌های رسانه‌ای طرف امریکایی، تهران هیچ‌گونه مطالبه زیاده‌خواهانه و فرابرجامی ندارد و مطالباتش کاملاً در چارچوب توافق هسته‌ای است و فقط تضمین عملی برای نفع اقتصادی ایران از برجام است.

در حالی که مقامات امریکایی تلاش می‌کنند خواسته‌های برحق ایران و گرفتن تضمین‌ها برای جلوگیری از خروج مجدد از برجام را خواسته‌ای فراتر از برجام جلوه دهند، اما ایران این ادعا را رد کرده است. وزیر خارجه ایران گفت برخلاف برخی ادعا‌های رسانه‌ای طرف امریکایی، تهران هیچ‌گونه مطالبه زیاده‌خواهانه و فرابرجامی ندارد و مطالباتش کاملاً در چارچوب توافق هسته‌ای است و فقط تضمین عملی برای نفع اقتصادی ایران از برجام است. در عین حال واشنگتن بار دیگر ادعا کرد در حال حاضر برنامه‌ای برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات با ایران ندارد. با پایان دور جدید مذاکرات هسته‌ای بین ایران و امریکا در قطر، بار دیگر جنگ لفظی بین مقامات دو طرف شروع شده است. در حالی که امریکایی‌ها مذاکرات اخیر را به دلیل زیاده‌خواهی ایران بی‌فایده توصیف می‌کنند و با این ادعا‌ها می‌خواهند توپ را به زمین ایران بیندازند، اما مقامات تهران پاسخ این لفاظی‌ها را داده‌اند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه در نشست خبری با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر در تهران، در ابتدا از حسن‌میزبانی دولت قطر برای گفتگو‌های ایران و نماینده اتحادیه اروپا و گفتگو‌های سه‌جانبه غیرمستقیم هفته گذشته در دوحه قدردانی کرد. وزیر خارجه گفت: «هماهنگی‌های خوب و نقش سازنده و تلاش‌های امیر قطر و وزیر خارجه این کشور برای اینکه این گفتگو‌ها را تسهیل کنند که گفتگو‌ها پیشرفت داشته باشد و در مسیر بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات‌شان گام‌های مثبت و سازنده‌ای از دوستان قطری شاهدیم.» به گزارش فارس، امیرعبداللهیان، بار دیگر آمادگی ایران را برای رسیدن به توافق در میز مذاکرات اعلام کرد و گفت: «برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار مصمم هستیم، برخلاف برخی ادعا‌های رسانه‌ای طرف امریکا ما هیچ‌گونه مطالبه زیاده‌خواهانه و فرابرجامی مورد ادعای امریکا را نداریم. مطالبات ما کاملاً در چارچوب توافق سال ۲۰۱۵ است. اگر در حوزه‌ای طرف امریکایی احساس می‌کند موضوعی فرابرجامی است، ما در درون گفتگو‌ها به طرف امریکایی تأکید کرده‌ایم بر اساس آنچه در ماه‌های گذشته در مذاکرات وین رخ داد و بار‌ها طرف‌های غربی اعلام کردند، هر آنچه را مانع نفع اقتصادی ایران از برجام شود از میان برخواهند داشت.» وزیر خارجه بیان کرد: «در گفتگو‌های اخیر در دوحه یک موضوع اساسی که بر آن تمرکز کردیم، بحث تضمین مؤثر از سوی امریکا در حوزه هر آن چیزی است که بخواهد نفع کامل اقتصادی ایران از برجام را تحت تأثیر قرار دهد. پس مطالبه و خواسته ما زیاده‌خواهانه نیست، ولی در مسیر اخذ تضمین‌ها، امریکا باید متعهد باشد که ایران از مزایای کامل توافق سال ۲۰۱۵ برخوردار خواهد بود.» امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: «این چیزی است که تاکنون طرف امریکایی نتوانسته ما را نسبت به تحقق آن مطمئن کند. بار دیگر تأکید می‌کنم ما حسن‌نیت داریم، اهل مذاکره منطقی هستیم و در این مسیر جدی هستیم.»
اظهارات امیرعبداللهیان درباره عدم درخواست‌های فرابرجامی، در حالی است که رابرت مالی، نماینده امریکا در مذاکرات هسته‌ای روز دوشنبه در سخنانی ادعا کرد: «مذاکرات اخیر در دوحه به دلیل مطالبات و زیاده‌خواهی ایران بی‌نتیجه بود و اگر تهران می‌خواهد به توافقی برسیم، باید تصمیم خود را بگیرد.» ایران همواره خواهان متنفع شدن از دستاورد‌های برجامی بوده و به مفاد توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ پایبند بوده و فراتر از آن چیزی مطالبه نکرده است، اما مقامات امریکایی سعی دارند با این ادعا‌ها هر گونه شکست در مذاکرات را به گردن ایران بیندازند تا فشار‌های جهانی علیه این کشور را تشدید کنند. ایران همواره اعلام کرده است امریکا برای نشان دادن حسن‌نیت خود برای احیای برجام، باید همه تحریم‌ها را لغو کند، اما واشنگتن مخالف برداشتن همه تحریم‌ها و به طور یکجاست. یکی از موارد اختلافی خارج کردن سپاه پاسداران از لیست تحریم‌ها و گروه‌های تروریستی است که تاکنون در این زمینه مذاکرات به بن‌بست خورده است. با توجه به سابقه بدعهدی امریکا، ایران دنبال گرفتن تضمین برای جلوگیری از خروج مجدد این کشور از توافق هسته‌ای است، اما مقامات کاخ سفید گفته‌اند که هیچ تضمینی نمی‌توانند در این زمینه بدهند و امضای آنها، خود تضمین است. در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ هم این ادعا‌ها را مطرح کردند که امضای جان کری تضمین است، ولی به محض تغییر دولت در کاخ سفید، به راحتی زیر تعهدات‌شان زدند و از برجام خارج شدند. امریکا برنامه‌ای برای مذاکرات جدید ندارد
هر چند ایران از تداوم روند مذاکرات احیای برجام استقبال می‌کند، اما امریکایی‌ها چندان تمایلی در این زمینه ندارند. در همین راستا، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا شامگاه سه‌شنبه گفت که واشنگتن در حال حاضر برنامه‌ای برای برگزاری دور جدیدی از مذاکرات با ایران ندارد. به رغم آنکه واشنگتن از انجام تعهدات خود برای بازگشت به برجام خودداری کرده است، ند پرایس مدعی شده ایران طی هفته‌ها و ماه‌های گذشته مطالباتی فرعی مطرح کرده است که خارج از چارچوب برجام بوده‌اند. سخنگوی وزارت خارجه امریکا ادعا کرده که طرح این ادعا‌های جدید عدم جدیت تهران در مذاکرات برجام را نشان می‌دهد. تلاش امریکایی‌ها برای کش دادن مذاکرات برجام، در حالی است که تا چندی پیش مقامات این کشور هر روز تبلیغات منفی علیه ایران شروع کرده بودند که زمان برای احیای برجام رو به اتمام است و باید ایران هر چه زودتر به میز مذاکرات برگردد، اکنون که تهران به میز برگشته، امریکایی‌ها سنگ‌اندازی می‌کنند، حتی رویه سابق خود را تغییر داده اند و اکنون مدعی هستند زمان زیادی برای بازگشت به برجام و توافق احتمالی وجود دارد. ایران بار‌ها اعلام کرده در مذاکرات از خط قرمز‌های خود که همان تأمین منافع ملی است عبور نخواهد کرد و امریکایی‌ها همین موضع ایران را خواسته‌های فرابرجامی عنوان می‌کنند، در حالی که این امریکاست که می‌خواهد بند‌های جدیدی مانند برنامه موشکی و رفتار‌های منطقه‌ای ایران را در توافق جدید بگنجاند تا منافع متحدانش را تأمین کند، اما تهران به شدت با این درخواست‌ها مخالفت کرده است. ماهی‌گیری گروسی از آب گل‌آلود
رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که همیشه در آستانه مذاکرات لفاظی‌های خود علیه برنامه هسته‌ای ایران را شروع می‌کند، این بار هم تلاش می‌کند از آب گل‌آلود ماهی بگیرد. گروسی روز سه‌شنبه در سخنرانی‌اش بدون اشاره به زرادخانه و تسلیحات هسته‌ای رژیم‌صهیونیستی مدعی شد توقف توافق هسته‌ای و کاهش بازرسی‌های آژانس در ایران خطر مسابقه تسلیحات هسته‌ای در منطقه را افزایش خواهد داد. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، گروسی در سخنانی ادعا کرد: «ما در حال حاضر در شرایطی قرار داریم که همسایگان ایران ممکن است هراسان شوند و بر اساس آن برنامه‌ریزی کنند. کشور‌هایی در منطقه هستند که به دقت در خصوص چیزی که درباره ایران اتفاق می‌افتد، می‌نگرند و تنش‌ها در منطقه در حال افزایش است.» مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: «برخی سران سیاسی آشکارا گفته بودند در صورتی که ایران تهدید هسته‌ای ایجاد کند، به دنبال تسلیحات هسته‌ای خواهند رفت.» ایران بار‌ها اعلام کرده است برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز بوده و هیچ قصدی برای تولید و ساخت سلاح هسته‌ای ندارد. از سوی دیگر، ایران یکی از اعضای پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای است، این در حالی است که رژیم‌صهیونیستی به عنوان تنها دارنده سلاح هسته‌ای در منطقه غرب آسیا، همچنان از امضای این پیمان خودداری می‌کند. گروسی در دو سال گذشته چندین بار به تهران سفر و در دیدار با مقامات ایرانی از همکاری‌های این کشور با آژانس قدردانی کرده، اما به محض ترک ایران، موضع خود را عوض کرده و در همسویی با صهیونیست‌ها و غرب ایران را به کارشکنی در مسیر بازرسی‌های آژانس متهم کرده است. کشور‌های غربی هم با استناد به همین ادعاها، اخیراً قطعنامه‌ای را علیه ایران در شورای حکام تصویب کردند.
نام:
ایمیل:
* نظر: