آقای ظریف در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا عربستان برای مذاکره با ایران چراغ سبز نشان داده است، بیان کرد: ما همواره گفتهایم با همسایگانمان به دنبال رسیدن به تفاهم هستیم و خواستار تنش نیستیم.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد عربستان اگر به منطقه برگردد با آغوش باز ایران مواجه خواهد شد.
آقای ظریف در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا عربستان برای مذاکره با ایران چراغ سبز نشان داده است، بیان کرد: ما همواره گفتهایم با همسایگانمان به دنبال رسیدن به تفاهم هستیم و خواستار تنش نیستیم. اگر دولت سعودی به این نتیجه برسد که با خرید سلاح و واگذار کردن حاکمیتش به دیگران، نمیتواند به امنیت برسد و به سمت منطقه پیش بیاید، حتما با آغوش باز ازسوی ایران مواجهه خواهد شد.
وزیر امور خارجه در ادامه با بیان اینکه اروپا نمیتواند از اقدامات جبرانی در برجام استفاده کند، گفت: اقدام جبرانی که برای اروپا در ماده 36 و 37 دیده شده زمانی است که ایران به عنوان اولین نقضکننده مطرح باشد و نه کشوری که تعهداتش را انجام داده و صرفا به خاطر نقض تعهدات ازسوی آنها اقدام جبرانی انجام میدهد.
ظریف گفت: همانطور که رئیسجمهور گفت، تلاشهایی ازسوی اروپاییها مخصوصا رئیسجمهور فرانسه در سفر اخیر به مجمع عمومی سازمان ملل متحد انجام دادند و حتی در این تلاشها، حرکتهای رو به جلویی هم داشتند. اما همزمان با انجام این تلاشها، ترامپ در سخنرانیاش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، رسما اعلام کرد تصمیمی برای کاستن تحریمها ندارد و میخواهد تحریمها را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه آن سخنان دقیقا 180 درجه مخالف آن چیزی بود که اروپاییها از قول ایشان مبنی بر آمادگی بر لغو تحریمها بود، اظهارداشت: نیاز بود کار بیشتری انجام شود و مشخص شود ترامپ به آنچه در جلسه خصوصی به اروپاییها مطرح کرده، متعهد است یا آنچه انجام میدهد. این بحث کماکان با اروپاییها ادامه دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با اشاره به طرح چهار مادهای رئیسجمهور فرانسه تصریح کرد: طرح چهار مادهای که مکرون داده است، طرحی است که از زبان ایشان مطرح شده و حاوی دیدگاههای ما نیست. ما کاملا مشخص کردهایم که جمهوری اسلامی ایران به دنبال سلاح هستهای نیست.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: از طرف دیگر، همانطور که طرح امید را رئیسجمهور در مجمع عمومی را مطرح کردند، نشان میدهد از سال 64 که اولین نامه را ایران درباره امنیت خلیج فارس به دبیرکل سازمان ملل ارائه کرد، تاکنون همواره به دنبال امنیت خلیج فارس و امنیت کشتیرانی بوده است و دیگران، مانع این مسئله شدهاند.
ظریف باتاکید برمشخص بودن مواضع ایران گفت:مواضع ایران درطرح چهارمادهای مکرون درست مطرح نشده است. لازم است این مذاکرات آماده یابد تا آنکه موضوعات به صورت دقیق مطرح شود. ما تماسها را ادامه میدهیم. تماس با فرانسه را داریم. شخص مکرون این موضوع را با علاقه دنبال کرده است.
وی ادامه داد: وزیر خارجه فرانسه با علاقه بعد از خروج مکرون از نیویورک، یک دور مذاکره مجدد را که دومین دور مذاکرات وزرای خارجه بود، مطرح کرد.ایشان هم علاقمند به دنبال کردن موضوع هستند.
وی درباره ادعای تهدید اروپا به خروج از برجام در صورت تداوم کاهش تعهدات برجامی ایران یادآور شد: آنها چنین چیزی را اعلام نکردند. آنچه اروپاییها گفتند این بوده که ممکن است مسیر حل اختلافات براساس مواد 36 و 37 برجام را پیگیری کنند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایران از 18 اردیبهشت سال 98 کاهش تعهدات خود را شروع کرد و به اروپاییها هم این موضوع را اعلام کرد، گفت: ما یک سال هم به آنها مهلت دادیم، اقدامات ایران در واقع، اقدامات جبرانی است که در ماده 36 برجام به رسمیت شناخته شده است.
این دیپلمات عالی کشورمان با اشاره به اینکه براساس همه قواعد حقوقی، کسی نمیتواند در برابر اقدام جبرانی، اقدام جبرانی انجام دهد، عنوان کرد: اقدام جبرانی که برای اروپا در ماده 36 و 37 دیده شده زمانی است که ایران به عنوان اولین نقضکننده مطرح باشد و نه کشوری که تعهداتش را انجام داده و صرفا به خاطر نقض تعهدات ازسوی آنها اقدام جبرانی انجام میدهد.
ظریف افزود: بحث خروج از برجام مطرح نیست بلکه بحث حل و فصل اختلافات مطرح است. همانطور که گفتم، اروپا از نظر حقوقی در موقعیت قابل توجهی ندارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که گشایش یک خط اعتباری 15 میلیارد دلاری از فرانسه در راستای طرح چهار مادهای فرانسه است؟ اظهار داشت: آن بحثی بود به عنوان بحث آتشبس ولی این حرکت برای رفع همه تحریمها است. بحث 15 میلیارد برای فروش نفت ایران در یک بازه زمانی سه، چهار ماهه بود اما اگر طرح چهار مادهای فرانسه اجرایی شود، دیگر این مسئله موضوعیت نخواهد داشت.
ظریف درباره احتمال سفر مکرون به تهران هم تصریح کرد: فعلا چنین بحثی نیست هرچند ایشان برای سفر به تهران دعوت دارند.
وی درباره آخرین وضعیت مجید تختروانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد خاطرنشان کرد: انشاالله خداوند شفا میدهد و ایشان بهتر میشوند. روانچی بعد از آنکه به نیویورک رفت، پزشکان تشخیص سرطان دادند. اگر بیماری ایشان در ایران تشخیص داده شده بود، درمان هم در ایران انجام میشد ولی بعد از رفتن به نیویورک و شروع ماموریت، تشخیص سرطان داده شد.