کد خبر: ۱۰۷۶۲
تاریخ انتشار: ۰۴ تير ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
باوجود اینکه اینکه خاموشی و ناترازی در صنعت برق به این دولت به ارث رسید اما دولت سیزدهم با سیاست ارتقای توان نیروگاه‌ها و اجرای طرح‌های مدیریت مصرف، اجازه نداد خاموشی مهمان ناخوانده خانه‌های مردم بماند.




در تابستان سال ۱۴۰۰ میان تولید و تقاضای برق ۱۵ هزار مگاوات ناترازی وجود داشت، این در حالی است که سالانه ۵ درصد بر تقاضای مصرف برق کشور افزوده می‌شود که رقمی بیش از ۳۵۰۰ مگاوات است. از سوی دیگر توسعه ظرفیت نیروگاهی در دوره‌های قبل متناسب با رشد تقاضا نبوده آن هم  به دلیل عقب‌ماندگی‌هایی که در این بخش وجود داشته، بنابراین توسعه حداقل ۳۵ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور در افق چهار ساله فعالیت دولت دیده شد که رشدی معادل ۴۱ درصد ظرفیت‌های ایجاد شده تاکنون است.

همچنین در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با کمبود سوخت نیروگاه‌ها مواجه بودیم، فرسودگی و سرمایه‌گذاری ناکافی در زیرساخت‌های حیاتی، افزایش بی‌رویه مصرف برق در بخش‌های مختلف اعم از بخش خانگی، صنایع و کشاورزی و ناترازی مالی از جمله مسائل گریبانگیر صنعت برق بود. در این بین بدهی‌های صنعت برق رو به فزونی بود و حجم بدهی وزارت نیرو به پیمانکاران برق به‌حدی شد که از حجم بدهی دولت به بانک مرکزی هم فراتر رفت و هر سال بر حجم آن افزوده می‌شد.

از طرف دیگر یکی از مهم‌ترین دلایل خاموشی‌ها در سال گذشته، کاهش بارندگی‌ها و افت ۵۰ درصدی مخازن سدها برای تولید برق از نیروگاه‌های برقابی بود  البته روایت تأیید نشده‌ای هم در سال ۱۴۰۰ وجود داشت مبنی بر اینکه، تکرار سیل ۱۳۹۹ به نادرستی پیش‌بینی شده بود و به همین دلیل، بخشی از منابع سدها باهدف مدیریت سیل خالی شد اما هیچ بارش یا سیلی، جای خالی آب رها شده را پر نکرد.

به‌هرحال دلیل کمبود منابع مخازن سدها در سال ۱۴۰۰ هر چه بود، وزارت نیرو امکان تولید برق از نیروگاه‌های برقابی را از دست داد و به‌این‌ترتیب، حدود ۸۰۰۰ مگاوات از برق تولیدی نیروگاه‌های برقابی از مدار خارج شد.

برهمین اساس و برای خروج از شرایط موجود، رویکردهای متعددی تبیین و ارائه شد. یکی از این رویکردها «توسعه و ارتقای ظرفیت‌های تولید برق» در کشور بود که برنامه‌هایی چون احداث نیروگاه‌های حرارتی، ارتقای توان تولید نیروگاه‌های موجود، احداث نیروگاه‌های خودمصرف صنایع، جهش در احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر، تعمیرات و ارتقای راندمان نیروگاه‌ها بر مبنای آن پیش‌بینی‌ شد.

 در رویکردی دیگر «توسعه و بهبود زیرساخت‌های شبکه» مورد توجه قرار گرفت، به‌طوری‌که از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تا کنون بیش از ۷۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی جدید به مدار آمده است. در بخش نیروگاه‌های خودتامین صنعت نیز  تاکنون ۳۶ فقره موافقت اصولی احداث نیروگاه سیکل ترکیبی به ظرفیت ۱۵ هزار و ۴۰۴ مگاوات صادر شده است.

مدیریت تقاضا و بهینه‌سازی مصرف نیز از دیگر اقداماتی بود که به‌طور ویژه روی آن سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی شد، در این رابطه حکم معطل مانده قانون بودجه سال۱۴۰۰ اجرایی و با تصویب هیات‌دولت، اصلاح تعرفه‌های برق مشترکان پرمصرف در دستورکار قرار گرفت و با ابلاغ تعرفه‌های پلکانی برای مصارف خارج از الگوی مصرف، گام‌بزرگی در جهت تغییر رفتار مصرفی این دسته از مشترکان برداشته شد.

بر این اساس در تابستان سال گذشته هشت میلیون و ۲۰۰هزار مشترک برق مشمول قبوض رایگان برق شده یا بستانکار شدند و رقمی بالغ بر ۱۳۵۰میلیارد تومان تحت عنوان پاداش به مشترکان خانگی اختصاص یافت. امسال نیز این طرح اجرایی شده اما وسعت آن وسیع‌تر است به‌طوری که همه مشترکان مشمول این طرح می‌شوند و میزان پاداش نیز افزایش یافته است.

یکی از مسائلی که  در دولت قبل موجب وقوع خاموشی‌ها شد عدم انجام به‌موقع تعمیرات نیروگاهی بود براین‌اساس وزیر نیروی دولت سیزدهم بر انجام به‌موقع تعمیرات نیروگاهی باهدف پیشگیری از خاموشی‌ها تأکید کرد. موضوعی که در دو سال گذشته به‌طور دقیق پیش رفته است، بر اساس اعلام بخش عمده تعمیرات نیروگاه‌ها در ابتدای خرداد ماه به اتمام رسیده و اکنون راندمان فعلی نیروگاه ها به ۳۹.۱ درصد رسیده است که مطابق برنامه‌ریزی های صورت گرفته تا پایان ۱۴۰۲ راندمان نیروگاه‌ها به ۳۹.۲ درصد می‌رسد.

مجموع اقدامات صورت گرفته در حوزه افزایش توان نیروگاه‌ها و مدیریت مصرف موجب شده تا کشور با مشکل خاموشی مواجه نشود و بتواند با ارائه راهکارهایی بر ناترازی صنعت برق غلبه کند.

در همین حال مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ گفت: بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته و اقدامات انجام شده، پیش‌بینی می‌شود که امسال خاموشی در تهران اتفاق نیافتد اما قبوض میلیونی در انتظار مشترکان پر مصرف برقی است

کامبیز ناظریان با بیان این‌که در ایام گرم سال قرار گرفته‌ایم و با افزایش بار مصرفی مواجه هستیم اظهار کرد: پیک شهر تهران ۴۳۰۰ مگاوات بود که این عدد نسبت به سال قبل ۳.۵ درصد رشد داشته است. در حال حاضر شبکه برق تهران در پایداری کامل به سر می‌برد و با توجه به تدابیری که صورت گرفته و هماهنگی‌های انجام شده مشکل خاصی در شهر تهران برای تامین برق وجود ندارد.

وی با اشاره به پیش بینی سازمان هواشناسی در خصوص افزایش دما، تاکید کرد: استفاده از وسائل سرمایشی موجب افزایش مصرف برق می‌شود به گونه‌ای که این تجهیزات تا ۲۰۰۰ مگاوات به مصرف برق کشور اضافه می‌کند.

مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ با بیان این‌که به ازای هر یک درجه افزایش دما تا ۲۰۰ مگاوات به شبکه شهر تهران اضافه می‌شود، گفت: ضرورت دارد که در ماه‌های تیر و مرداد مدیریت مصرف به ویژه در ساعات پیک به صورت ویژه صورت بگیرد.

ناظریان با اشاره به ضرورت مدیریت مصرف برای ایجاد پایداری در شبکه برق، اظهار کرد: لازم است حتما در جهت مدیریت و کنترل مصرف به ویژه در حوزه وسائل سرمایشی مدیریت صورت بگیرد ضمن این‌که در زمان پیک مشترکان از کولرهای آبی استفاده کنند. اعتقاد ما این است که با انجام مدیریت مصرف تا ۲۰۰ مگاوات صرفه‌جویی در سامانه‌های سرمایشی خواهیم داشت.

وی در پاسخ به این سوال برآوردی برای وقوع خاموشی در تهران صورت گرفته است اظهار کرد: براساس برنامه ‌ریزی‌هایی که انجام شده از سال گذشته مقدماتی را فراهم کرده‌ایم که در جهت پایداری شبکه بوده است.

مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ اضافه کرد: این برنامه در دو بخش زیرساخت‌های شبکه و مدیریت و نیاز مصرف بوده، با توجه به برنامه‌هایی که در شهر تهران تنظیم شده به ویژه در حوزه کنترل مصرف در حوزه ادارات لازم است که مصرف این بخش که حدود ۸۰۰ مگاوات است کاهش یابد.

تحقق ۵۰ درصد برنامه‌های کاهش مصرف در بخش اداری

ناظریان با اشاره به مصوبه هیات وزیران همه دستگاه‌های اجرایی و دولتی متعهد و مکلف هستند از ۱۵ خردادماه تا ۱۵ شهریورماه نسبت به کاهش ۳۰ درصدی مصرف نسبت به دوره مشابه سال قبل اقدام کنند و همچنین در ساعات غیراداری میزان مصرف ۶۰ درصد نسبت به ساعات اداری کاهش داشته باشد.

وی با بیان این که در حال حاضر بالغ بر ۵۰ درصد برنامه‌هایی که در حوزه ادارات در نظر گرفته شده بود محقق شده است، گفت: این موضوع به این معناست که شاهد کاهش مصرف برق در بخش اداری هستیم یعنی ۱۰۰ مگاوات در این طرح صرفه‌جویی شده که معادل تامین برق ۱۰۰ هزار مشترک خانگی است.

۴۰ درصد مشترکان مشمول پاداش صرفه‌جویی شدند

به گفته مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ با توجه به برنامه ‌ریزی‌های صورت گرفته در حوزه خانگی در بخش کنترل مصرف در قالب طرح‌های تشویق‌محور امیدواریم با همکاری که مردم تشکیل می‌دهند بتوانیم با همکاری مشترکان مانند سال ۱۴۰۱ تابستان را پشت سر بگذاریم.

ناظریان با اشاره به طرح تشویق مشترکان کم‌مصرف در بخش خانگی اظهار کرد: این طرح از ابتدای خرداد ماه اجرایی شد و براساس ارزیابی‌های صورت گرفته ۴۰ درصد از مشترکان خانگی شهر تهران مشمول پاداش خوش مصرفی شدند.

وی اظهار کرد: این موضوع بدین معناست که ۴۰ درصد مشترکان میزان مصرف خود را نسبت به سال قبل کاهش دادند، امیدواریم با همین همکاری که مشترکان دارند بتوانیم در حوزه خانگی شاهد کاهش مصرف باشیم.

مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ با بیان این‌که سال گذشته شاهد کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق در بخش خانگی بودیم اظهار کرد: با برنامه ‌ریزی که در حوزه زیرساخت و در بحث مدیریت مصرف صورت گرفته امیدواریم بتوانیم بدون محدودیت تابستان را پشت سر بگذاریم.

ناظریان با اشاره به قبوض مشترکان خانگی تهران گفت: در قبوضی که تا ۱۵ خردادماه صادر شده ۴۰ درصد مشمول پاداش صرفه جویی شدند، از نظر پاداش سیاست‌های خوبی صورت گرفته و نسبت به سال قبل نیز شاهد بهتر شده است.

به گفته وی طرح پاداش مشترکان خوش مصرف امسال دو ویژگی دارد این طرح برای همه مشترکان در نظر گرفته شده و میزان پاداش تا چهار برابر نیز افزایش یافته است به طوری که پاداش صرفه‌جویی ۲۰ برابر قیمت تعرفه برق در حوزه مشترکان کم مصرف است.

۸۰ درصد تهرانی مصرفی متعادل دارند

مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ با بیان این‌که انتظار این است که جامعه بیشتری از مشترکان در این طرح مشارکت داشته باشند اظهار کرد: بالغ بر ۸۰ درصد از مشترکان شهر تهران یا زیر الگو و یا در محدوده الگوی مصرف قرار دارند، اما چهار درصد مشترکان در رده مصرفی بالاتر از الگو قرار گرفته‌اند.  

ناظریان با بیان اینکه چهار درصد مشترکان بیش از دو برابر الگوی مصرف برق مصرف می‌کنند و تاکید ما این است که این مشترکان مصرف خود را کاهش دهند، گفت: این موضوع یک تکلیف قانونی است و از نظر محاسبه صورت حساب نیز این دسته از مشترکان مشمول قبوض چند میلیون تومانی می‌شوند چرا که این قبوض بدون در نظر گرفتن یارانه است و ۳.۵ برابر قیمت تمام شده برای آنها محاسبه می‌شود.

به گفته وی برای اینکه مشترکان بد مصرف مشمول جرائم سنگین نشوند بهتر است که میزان مصرف خود را کاهش دهند، در حال حاضر با توجه به این‌که قبوض برق در یک دوره ۴۵ روزه صادر می‌شود نمی‌توان اطلاع دقیقی در مورد قبوض داشت.

مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ با بیان این‌که آنچه مشخص است اینکه ۴۰ درصد مشترکان مشمول پاداش شدند عدد قابل توجهی است یعنی ما می‌توانیم در دوره بعدی اشاره کنیم که چه تعداد مشترک دارای قبوض رایگان خواهد بود، گفت: مشترکانی که رعایت مصرف نکنند و بیش از دو برابر الگوی مصرف برق دارند تا چند ده میلیون مشمول قبوض برق می‌شوند.

به گفته ناظریان مشترکانی را داریم که می‌توانند تا بیش از هزاران کیلووات در ماه مصرف برق داشته باشند که در موارد محدود شاهد آن هستیم. این دسته از مشترکان عمدتا یا خانه‌های ویلایی بسیار بزرگ دارند و یا در برج‌های بزرگ زندگی می‌کنند که اگر رعایت نکنند مشمول جریمه می‌شوند.

برچسب ها: برق ، قبض برق ، خاموشی
نام:
ایمیل:
* نظر: