نسخه چاپی
آرمان ملي- حميد شجاعي: پس از مدتها کش و قوس ميان مسئولان و مقامات مختلف گويا رفتهرفته مساله حضور زنان در ورزشگاهها در حال حل شدن است. اصل قضيه نيز همين است که اگر از قشر زنان حضور فعال در مشارکتهاي سياسي و اجتماعي را طلب ميکنيم بايد به فکر تحقق مطالبات آنها نيز باشيم. در اين راستا تلاشهاي بسياري صورت گرفته که بانوان حداقل بتوانند در بازيهاي ملي تماشاگر بازيهاي تيم ملي کشورشان باشند تا در قدم بعدي بازيهاي باشگاهي را از نزديک ببينند. محمدرضا داورزني معاون توسعه ورزش قهرماني وزارت ورزش ميگويد: «با حفظ حرمت و کرامت بانوان ميتوانيم شرايط حضور بانوان در بازيهاي ملي را فراهم کنيم و اين امکان در حال حاضر فراهم شده است و شرايط به گونهاي است که وروديها، خروجيها، گيتها، سرويسهاي بهداشتي و محل نشستنها به گونهاي است که هيچ اختلاطي بين حضور بانوان و آقايان وجود ندارد. احتمالا از اولين بازي تيم ملي فوتبال ايران در ورزشگاه آزادي بانوان حضور خواهند داشت.»
لزوم تحقق مطالبات بانوان
شايد اگر 2 دهه گذشته سخني از حقوق اجتماعي دختران و زنان به ميان ميآمد صاحب سخن از سوي بسياري تخريب و تا مدتي پاسخگو بود که اساسا چرا چنين ديدگاهي را مطرح کرده و جداي از آن با برچسبهاي مختلفي از سوي جامعه مواجه ميشد، اما اکنون با تغيير شرايط فکري، فرهنگي و مناسبات اجتماعي ديگر سخن گفتن از حقوق اين قشر و تلاش براي تحقق مطالبات و حقوق اوليه زنان تابو نيست. چرا که اساسا حاکميت نيز پذيرفته زنان به عنوان قشري که نيمي از جمعيت کشور را تشکيل ميدهند بايد از حقوق اوليه خود برخوردار باشند و همان طور که مردان در مشاغل و فعاليتهاي مختلف حضور دارند، زنان نيز به فراخور توانايي و برخي محدوديتها بتوانند به مشارکت اجتماعي پرداخته و در حوزههاي مختلف به ايفاي نقش بپردازند. به همين جهت است که طي يک دهه گذشته فعاليت زنان در حوزههاي مختلف سياسي، اجتماعي، علمي، ورزشي و... رشد چشمگيري داشته، اما اين قشر هنوز با برخي محدوديتها مواجه است، مطالباتي دارد و براي دستيابي به حداکثر مطالبات خود دست از تلاش نميکشد. مطالباتي که شايد بتوان بارزترين آنها را در تلاش براي حضور در ورزشگاهها ديد. هر چند تلاشها براي موتورسواري بانوان نيز تا حدودي نتيجه داده و گويا موانع براي اين مساله نيز در حال رفع شدن است. البته مساله حضور بانوان در ورزشگاهها چند سالي است که مطرح ميشود، اما امروز جديتر از مقاطع گذشته بدين مساله پرداخته ميشود. البته در تحقق اين مساله نميتوان ضربالاجل فدراسيون جهاني فوتبال (فيفا) را نيز ناديده گرفت. مؤيد اين مساله نيز سخنان اخير سيدرضا صالحي اميري رئيس کميته ملي المپيک است که بيان کرد: «دنيا امروز ما را نظاره ميکند و مکتوب و شفاها از ما سوال ميکنند. توماس باخ، رئيس کميته بينالمللي المپيک و اينفانتينو، رئيس فيفا در ملاقات بنده و آقاي دکتر روحاني مساله بانوان را به عنوان مطالبه مطرح کردند.» مجموع اين مسائل نشان ميدهد که بايد در آيندهاي نزديک شاهد تحقق يکي ديگر از مطالبات به حق زنان باشيم و در بازيهاي ملي آنها بر صندليهاي استاديوم آزادي ببينيم.
ميتوانيم شرايط را فراهم کنيم
معاون توسعه ورزش قهرماني و حرفهاي وزارت ورزش و جوانان در مورد امکان ورود بانوان به ورزشگاهها در زمان برگزاري بازيهاي ملي و باشگاهي، اظهار کرد: در شرايط فعلي تلاش ميکنيم که اين اتفاق در بازيهاي ملي رخ دهد. نامه نيوز نوشت، محمدرضا داورزني گفت: ما داراي ورزشگاه آزادي هستيم که از شرايط مناسبي برخوردار است و داراي وروديهاي مجزا، محل نشستن و سرويسهاي بهداشتي جداگانه است و محل رفت و آمدها به گونهاي است که مشکلي در اين رابطه به وجود نميآيد. وي ادامه داد: با حفظ حرمت و کرامت بانوان ميتوانيم شرايط حضور بانوان در بازيهاي ملي را فراهم کنيم و اين امکان در حال حاضر فراهم شده است و شرايط به گونهاي است که وروديها، خروجيها، گيتها، سرويسهاي بهداشتي و محل نشستنها به گونهاي است که هيچ اختلاطي بين حضور بانوان و آقايان وجود ندارد. معاون وزير ورزش با بيان اينکه احتمالا از اولين بازي تيم ملي فوتبال ايران در ورزشگاه آزادي بانوان حضور خواهند داشت، افزود: براي بازيهاي باشگاهي به دليل اينکه بسياري از استاديومها از شرايط لازم برخوردار نيستند امکان حضور بانوان مهيا نيست و اصليترين وظيفه ما حفظ حرمت و کرامت بانوان است و نميتوان در ورزشگاهي که وروديها و خروجيها يکي است و محل نشستنها و سرويسهاي بهداشتي به گونهاي است که براي بانوان دردسرساز ميشود شاهد حضور بانوان در ورزشگاهها باشيم. داورزني دررابطه با امکان حضور بانوان براي تماشاي رقابتهاي باشگاهي فوتبال بيان کرد: اين بحث بعدي ماست، اگر شرايط و زيرساختها فراهم شود و فرهنگسازي لازم صورت گيرد، ميتوانيم به اين مساله بينديشيم. هواداران بايد رعايت اصول را مدنظر قرار دهند و محيط مناسبي براي برقراري آرامش و امنيت شکل گيرد و در اين صورت است که امکان حضور بانوان به منظور تماشاي رقابتهاي باشگاهي فراهم خواهد شد و تا به اين شرايط دست پيدا نکنيم طبيعي است که شاهد حضور بانوان در رقابتهاي باشگاهي نخواهيم بود. وي بيان کرد: امنيت رواني، روحي و اخلاقي يکي از دغدغههاي اصلي ماست و بسياري از افراد هستند که نميخواهند در استاديوم رفتار ناهنجار ببينند و ما بايد در اين زمينه فرهنگسازي لازم را انجام دهيم و رسانهها نيز بايد تاحد امکان کمک کنند و باشگاهها نيز با انجام فعاليت حرفهاي شرايط را به گونهاي پيش ببرند که برگزاري رقابتهاي ليگ برتر از لحاظ وضعيت فيزيکي، رواني و اخلاقي به محيطي امن تبديل شود.
راه حل دوستانه
دبير کل کنفدراسيون فوتبال آسيا (AFC) اعلام کرد: زنان در همه کشورها از جمله ايران بايد بتوانند در رقابتهاي انتخابي جام جهاني قطر که از چندي ديگر شروع ميشود، وارد ورزشگاه شوند. «نود» به نقل از رويترز نوشت؛ کنفدراسيون فوتبال آسيا اعلام کرده در تلاش است تا با همکاري با فيفا، راه حل دوستانه براي ورود زنان به ورزشگاهها پيدا و اجرايي کند. ويندسور جان گفت: در هر صورت ما به قوانين داخلي هر کشور احترام ميگذاريم ولي از طرفي ميخواهيم به رشد جايگاه فوتبال در کشورها نيز کمک کنيم.