کد خبر: ۹۰۸۶
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۴۰۱ - ۰۱:۱۳
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
گِروسی در شورای حکام، مدعی عدم توضیح ایران درباره «سه مکان اعلام نشده» شد
مدیر کل‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز گذشته با تکرار این ادعا که توضیحات ایران درباره مواد اتمی پیدا شده در سه مکان اعلام نشده به لحاظ فنی معتبر نبوده است، مدعی شد که مسائل پادمانی در این زمینه باقی مانده است.

گروه سیاسی: مدیر کل‌ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز گذشته با تکرار این ادعا که توضیحات ایران درباره مواد اتمی پیدا شده در سه مکان اعلام نشده به لحاظ فنی معتبر نبوده است، مدعی شد که مسائل پادمانی در این زمینه باقی مانده است. رافائل گروسی این مطلب را در روز دوشنبه در افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح کرد که از روز گذشته در ساختمان مرکز بین‌الملل وین آغاز شد. وی مدعی شد که ایران به سوالات آژانس در زمینه یافت شدن آثار اورانیوم در برخی مناطق اعلام نشده از سوی این کشور، پاسخ قانع کننده نداده است.

وی در ابتدا اظهار داشت که گزارش اخیر او درباره راستی‌آزمایی و بازرسی در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، فعالیت‌های مرتبط آژانس در چند ماه گذشته را پوشش می‌دهد.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه داد: تا ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، آژانس اجرای تعهدات هسته‌ای ایران تحت برجام را راستی‌آزمایی و بازرسی کرد. با این حال، از آن تاریخ، این فعالیت‌ها به‌طور جدی تحت تأثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای خود تحت برجام، از جمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است. به گزارش تجارت، جمهوری اسلامی ایران پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل کشورهای اروپایی در اجرای تعهدات خود ذیل توافقات سال ۹۴، تصمیم گرفت تا تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کرد. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی در ادامه اظهاراتش به توافق اسفند ماه گذشته درباره آنچه فعالیت‌های هسته‌ای در مکان‌های اعلام نشده در ایران اشاره و ادعا کرد که تهران «توضیحاتی ارائه نکرده است که از نظر فنی در رابطه با یافته های آژانس در سه مکان اعلام نشده در ایران معتبر باشد. همچنین ایران مکان یا مکان‌های فعلی مواد هسته‌ای و/یا تجهیزات آلوده به مواد هسته‌ای را که در سال 2018 از تورقوزآباد منتقل شده است، به آژانس اطلاع نداده است.» وی مدعی شد: تا زمانی که ایران از لحاظ فنی توضیحات معتبری برای حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در تورقوزآباد، ورامین و مریوان ارائه نکند و آژانس را از همه مکان‌های فعلی مواد هسته‌ای و یا تجهیزات آلوده مطلع نکند، این سازمان نمی‌تواند صحت و کامل بودن اعلامیه های ایران ذیل موافقتنامه جامع پادمان را تائید کند. بنابراین، مسائل پادمان مربوط به این سه مکان باقی مانده است. گروسی اضافه کرد: آژانس مانند گذشته برای اینکه در موقعیتی باشد که تضمین دهد برنامه هسته‌ای ایران منحصراً صلح‌آمیز است، آماده است تا بدون تأخیر مجدداً با ایران برای حل این مسائل تعامل کند. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از سه سال پیش ادعاهایی را درباره آنچه فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده در مکان‌هایی در ایران خواند، مطرح کرده است. این ادعا نخستین بار از سوی نخست‌ وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح شد و پس از آن توسط رسانه‌ها و کشورهای غربی دامن زده شد. جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده بارها تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست.

امیرعبداللهیان: غرب واقع‌بین باشد، توافق در دسترس است
در همین خصوص وزیر امور خارجه با بیان اینکه بانیان قطعنامه ضد ایرانی، مسئول همه عواقب تهدیداتشان هستند، تاکید کرد: توافق در دسترس است اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقع‌بین باشند. حسین امیرعبداللهیان بامداد دوشنبه در توییتر نوشت: با جوزف بورل در مورد مذاکره برای لغو تحریم‌ها و چگونگی ادامه آن رایزنی کردیم. وزیر امور خارجه تاکید کرد: اگر بانیان قطعنامه ضد ایرانی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی(IAEA) روش تهدید را دنبال کنند، مسئول همه عواقب آن هستند. امیرعبداللهیان یادآور شد: ما از توافق خوب، قوی و پایدار استقبال می‌کنیم. توافق در دسترس است اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقع‌بین باشند.

صدور قطعنامه، ادامه مذاکرات را پیچیده می‌کند
همچنین کارشناس مسائل بین‌الملل نیز با بیان اینکه کشورهای اروپایی نباید وارد بازی با ایران می‌شدند، گفت: صدور قطعنامه‌ای ضد ایرانی در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، می‌تواند شرایط را جهت ادامه مذاکرات وین، سخت و پیچیده می‌کند. عبدالرضا فرجی راد با اشاره به تلاش‌های سه کشور اروپایی برای تصویب قطعنامه ضد ایرانی در نشست شورای حکام، گفت: با توجه به اینکه هنوز امیدی برای مذاکرات وجود دارد، طبیعتا وقتی قطعنامه‌ای صادر می‌شود، طرف غربی یک مرحله به سمت تندروی حرکت می‌کند.
سفیر اسبق ایران در نروژ اضافه کرد: صدور این قطعنامه پیامدهایی خواهد داشت که بدترین پیامد آن می‌تواند انتقال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت باشد و این موضوع قطعا روی مذاکرات وین اثرگذار خواهد بود. این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه اروپایی‌ها در چند ماه گذشته، موضع نسبتا بی‌طرفانه‌ای داشتند، گفت: سه کشور اروپایی تلاش کردند افکار دو طرف را به هم نزدیک کنند و تقریبا برخلاف گذشته اعلامیه‌های تندی طی این مدت منتشر نکردند.
وی تأکید کرد: در حال حاضر موضعی که با مشورت آمریکا و اروپا اتخاذ شده و تلاش می‌شود قطعنامه‌ای ضد ایرانی در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تصویب شود، باعث می‌شود که روابط برجامی ایران و اروپا خدشه‌دار شود. به ویژه آنکه انتخابات سنا در آینده نزدیک برگزار خواهد شد و برگزاری مجدد مذاکرات تا آن زمان، بعید به نظر می‌رسد.
مدیرکل سابق شورای راهبردی روابط خارجی اضافه کرد: همین عدم برگزاری مذاکرات تا برگزاری انتخابات سنا، در صورت تصویب قطعنامه می‌تواند شرایط را جهت ادامه مذاکرات از سوی جمهوری اسلامی برای آمریکایی‌ها سخت‌تر و مواضع دو طرف را تندتر کند. وقتی مواضع تندتر شود، حوادث بعدی هم رخ می‌دهد. لذا با توجه به اینکه جنگ بین روسیه و اوکراین و به دنبال آن، برخی تنش‌ها در اروپا در جریان است، صدور این قطعنامه عجولانه است و کشورهای اروپایی نباید وارد این بازی می‌شدند و تلاش می‌کردند که مسائل را از طریق مذاکرات حل کنند. سفیر اسبق ایران در نروژ با بیان اینکه به نظر می‌رسد قدرت‌های غربی فنی و سیاسی بودن ماهیت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تعیین می‌کنند، گفت:غربی‌ها هر زمان بخواهند، ماهیت آژانس بین‌المللی اتمی را سیاسی می‌کنند و حتی مدیر کل آژانس به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده و با مقامات رژیم صهیونیستی دیدار می‌کند لذا آژانس با چراغ سبز خود به کشورهای غربی نشان می‌دهد که می‌تواند فنی یا سیاسی شود.

نام:
ایمیل:
* نظر: