کد خبر: ۸۱۰۸
تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۴۰۰ - ۰۲:۳۷
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
در شرایطی که هفتمین دور مذاکرات هسته‌ای هفته آینده در وین شروع می‌شود، امریکایی‌ها با اظهارات خود یأس و ناامیدی را به فضای مذاکرات تزریق می‌کنند که می‌تواند مذاکرات را قبل از شروع به بن‌بست بکشاند.

سرویس بین‌الملل جوان آنلاین: در شرایطی که هفتمین دور مذاکرات هسته‌ای هفته آینده در وین شروع می‌شود، امریکایی‌ها با اظهارات خود یأس و ناامیدی را به فضای مذاکرات تزریق می‌کنند که می‌تواند مذاکرات را قبل از شروع به بن‌بست بکشاند. نماینده امریکا در امور ایران با موج‌سواری روی پیشرفت‌های هسته‌ای ایران، مدعی شد: «اگر ایران با این سرعت، پیشرفت‌هایش را ادامه دهد، حتی اگر قرار باشد برای بازپس‌گیری منافع به برجام بازگردیم، این کار غیرممکن خواهد شد.» وزیردفاع دولت بایدن هم برای اولین بار از «گزینه‌های روی میز» در برابر ایران صحبت کرده است؛ ادعا‌هایی که نشان می‌دهد توافق ۲۰۱۵ برای واشنگتن منسوخ شده و به دنبال توافق جدید با دستاورد‌های بیشتر با تهران است. یعنی همان ترامپیسم، اما این‌بار در جلد بایدن! به‌رغم ادعای مکرر مقامات امریکایی که این کشور آماده است به توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ بازگردد، دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور امریکا در عمل پا جای پای دولت قبلی این کشور گذاشته و از مواضع خود عقب ننشسته است. رابرت مالی، نماینده امریکا در امور ایران که این روز‌ها مشغول دوره‌گردی در منطقه برای گفتگو با متحدان واشنگتن درباره ایران است، ادعا‌های جدیدی را مطرح کرده که بوی یأس و ناامیدی از آن به مشام می‌رسد و می‌تواند هر گونه توافق احتمالی را قبل از رسیدن به نتیجه به بن‌بست بکشاند. به گزارش فارس، رابرت مالی جمعه شب در جریان کنفرانس گفت‌وگوی منامه در بحرین مدعی شد که ایران در حال نزدیک شدن به نقطه بدون بازگشت برای احیای توافق هسته‌ای است. مالی گفت که ایران در حال ایجاد خطر غیرممکن ساختن هرگونه انتفاع از احیای توافق هسته‌ای است. نماینده امریکا در امور ایران که نقض برجام از سوی کشورش را از یاد برده، بار دیگر توپ را به زمین ایران انداخت و ادعا کرد: «اگر ایران با این سرعت، پیشرفت‌هایی را که انجام داده، ادامه دهد، حتی اگر قرار باشد برای بازپس‌گیری منافع به برجام بازگردیم، این کار غیرممکن خواهد شد.» ظاهراً مالی سخنان بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران را بهانه کرده که گفته: ایران ۲۵ کیلو اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی تولید کرده است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم در گزارش اخیر خود اعلام کرده که تهران توان هسته‌ای خود را بیش از گذشته بالا برده است. رابرت مالی در حالی از بازگشت واشنگتن به برجام سخن به میان آورده که ایران برخلاف امریکا از توافق هسته‌ای خارج نشده و هیئت ایرانی بار‌ها گفته که این طرف امریکایی است که از برجام خارج شده و برای نشان دادن حسن نیت خود برای بازگشت به این توافق، باید همه تحریم‌ها را لغو کند. اما کاخ سفید گفته که در صورت بازگشت به برجام، برخی تحریم‌ها به قوت خود باقی خواهند ماند. انداختن توپ به زمین ایران
نماینده امریکا در امور ایران در ادامه سخنانش سعی کرد ایران را مقصر هرگونه شکست در مذاکرات آتی جلوه دهد و ادعا کرد: «پیشرفت‌های ایران در حال به صدا در آوردن زنگ خطر در سراسر منطقه است. این همان چیزی است که باعث می‌شود ساعت تندتر شود و همه ما بگوییم که زمان برای بازگشت به برجام کوتاه است.» این مقام امریکایی با اشاره به این موضوع که امریکا هدف مشترکی با روسیه و چین در این زمینه دارد، گفت: «همه ما می‌خواهیم از این بحران جلوگیری کنیم، بحرانی که اگر ایران به مسیر کنونی ادامه دهد، جرقه زده خواهد شد.» مالی پیش‌تر در حساب کاربری خود در توئیتر نیز اعلام کرده بود که با معاون وزیر خارجه روسیه و معاون وزیر خارجه چین درباره برجام رایزنی کرده است. رابرت مالی در ادامه اظهاراتش گفت: «من می‌خواهم شفاف باشم، چون هیچ‌گونه ابهامی درباره آن چیزی که به نظر می‌رسد آن‌ها در حال انجام آن هستند وجود ندارد. در حالی که پاهای‌شان را از مذاکرات هسته‌ای می‌کشند، به روند برنامه هسته‌ای خود تسریع می‌بخشند.» وی مدعی شد: «قصد ما، قصد شفاف ما، بازگشت به توافق و پایبندی به توافق است، چون نمی‌خواهیم شاهد بحران هسته‌ای باشیم.» محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه سابق ایران هم در واکنش به ادعا‌های رابرت مالی در صفحه توئیترش نوشت: «نماینده ویژه امریکا در امور ایران از فرصت تغییر دولت در ایران و فراموشکاری تروئیکای اروپا و اتحادیه اروپا بهره می‌جوید تا تاریخ اخیر را بازنویسی کند. ایران هیچ‌گاه از بازگشت دوجانبه به برجام دست نشست. امریکا این کار را کرد. برای بررسی اسناد اجرا نشدن برجام از سوی امریکا و تروئیکای اروپا، لطفاً به گذشته مراجعه کنید.»
توسعه برنامه هسته‌ای ایران که امریکایی‌ها روی آن موج‌سواری می‌کنند، پس از خروج امریکا از برجام شروع شد و مقامات تهران بار‌ها اعلام کرده‌اند که در صورت بازگشت امریکا به این توافق و لغو تحریم‌ها، ایران نیز به تعهداتش ذیل برجام عمل خواهد کرد. امریکایی‌ها در آستانه مذاکرات هسته‌ای تلاش می‌کنند با تهدید خواندن توسعه برنامه هسته‌ای ایران، روسیه و چین را نیز با خود همراه کنند و فشار‌ها به ایران را برای امضای توافق جدید که خواسته‌های امریکا و متحدانش را بیش از گذشته تأمین کند، افزایش دهند. دولت امریکا تلاش می‌کند با این ادعا‌ها هرگونه شکست در مذاکرات هسته‌ای در وین را به گردن ایران بیندازد و فشار افکار عمومی داخلی و خارجی را از روی دوش خود بردارد. دولت بایدن بار‌ها گفته که در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات وین، تصمیم دارد به برجام بازگردد، اما در عمل اقدامی برای کاستن از اختلافات انجام نداده است و کمافی‌السابق به فشار حداکثری علیه تهران ادامه می‌دهد. امریکایی‌ها برجام ۲۰۱۵ را، توافقی مرده می‌دانند که نتوانسته منافع واشنگتن را تأمین کند و به همین منظور سعی دارند توافقی متفاوت‌تر از برجام امضا کنند. آکسیوس هم اخیراً در گزارشی نوشته بود که امریکا به دنبال یک توافق موقت با ایران است تا زمان لازم برای گفتگو بر سر یک توافق بهتر را به دست آورد. واشنگتن درصدد است در توافق جدید، مسائلی از جمله برنامه موشکی و رفتار‌های منطقه‌ای ایران را نیز در آن بگنجانند، در حالی که مقامات ایرانی بار‌ها اعلام کرده‌اند که تنها درباره برنامه هسته‌ای و مفاد برجام مذاکره خواهند کرد و درباره موضوعات جدید مذاکره نخواهند کرد. بازگشت گزینه‌ها روی میز
در شرایطی که مقامات واشنگتن در ظاهر می‌گویند گفتگو با ایران از راه دیپلماتیک قابل حل است، در عمل بر اجرای همه گزینه‌های روی میز خود پافشاری می‌کنند. به گزارش میدل ایست نیوز، لوید آستین، وزیر دفاع امریکا، در سخنرانی خود در نشست امنیتی منامه تأکید کرد که «امریکا برای حل مسئله هسته‌ای ایران به دیپلماسی پایبند است، اما اگر ایران نخواهد مشارکت جدی در این روند داشته باشد، همه گزینه‌ها برای حفظ امنیت امریکا روی میز است.» او گفت: «از ایران می‌خواهیم که برای کاهش سطح خشونت و نزاع در خاورمیانه تلاش کند» و افزود که «امریکا از دوستان و منافع خود دفاع می‌کند و اگر ایران فکر کند که می‌تواند روابط ما را در منطقه تضعیف کند در توهم به سر می‌برد.» وزیر دفاع امریکا همچنین تأکید کرد که تعهد امریکا به امنیت خاورمیانه مستحکم و قطعی است. دولت امریکا در حالی از همه گزینه‌های روی میز خود سخن می‌گوید که مقامات تهران بار‌ها هشدار داده‌اند که هرگونه اقدام علیه امنیت ملی را به شدت پاسخ خواهند داد.
برچسب ها: روزنامه ، جوان ، وین
نام:
ایمیل:
* نظر: