کد خبر: ۷۳۱۳
تاریخ انتشار: ۲۶ تير ۱۴۰۰ - ۰۰:۳۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
تجارت از دیدار رییس جمهور منتخب با اقتصاددانان گزارش می دهد
یکی از جدی ترین مسایلی که باعث رشد و شکوفایی می شود، مشاوره و رایزنی مسوولان ارشد و تصمیم گیران با کارشناسان و صاحب نظران است. خودرای بودن هرگز پاسخگو نبوده و تبعات خطرناکی به دنبال داشته است.

گروه اقتصادی – کورش شرفشاهی: یکی از جدی ترین مسایلی که باعث رشد و شکوفایی می شود، مشاوره و رایزنی مسوولان ارشد و تصمیم گیران با کارشناسان و صاحب نظران است. خودرای بودن هرگز پاسخگو نبوده و تبعات خطرناکی به دنبال داشته است. با نگاهی به تمامی مسوولان عالی رتبه در ایران وجهان، مشاهده می کنیم که هر کدام از آنها مشاورانی در تمامی عرصه ها دارند و قبل از آنکه تصمیمی بگیرند یا نظری بدهند، با این مشاوران رایزنی می کنند. بی شک هیچ رییس جمهوری نیست که در تمامی عرصه ها اطلاعات جامع و کاملی داشته باشد و در بیشتر موارد وزرا بیش از آنکه کارشناسی باشند و از بدنه وزارتخانه انتخاب شوند، با رویکرد سیاسی مشغول بکار می شوند. بنابر این وزرا نیز به مشاورانی نیاز دارند اما سوال اینجاست که تا چه اندازه به این مشاوران توجه می شوند. آیت الله رییسی همواره قول داده که نظرات همگان را بشنود و بر اساس دیده ها و شنیده هایش تصمیم بگیرد. یکی از رویکردهای جالب ایشان، برگزاری جلسات کارشناسی با صاحب نظران همان گروه است به نوعی که با فعالان رسانه ای، اعضای اتاق بازرگانی و اقتصاددانان جلسه گذاشت تا دیدگاههای آنان را خود بشنود نه آنکه دیگران برایش تعریف کنند. اما در دیدار با اقتصاددانان نکات جالبی مطرح شده که می تواند در انتخاب وزرای اقتصادی به رییس جمهور منتخب کمک کند. همچنین نخبگان اقتصادی نقشه وضعیت فعلی اقتصاد ایران را ترسیم کرده و راهکارهای عملی برای حوزه های بانکی، بورس، مالیات و ارز دولتی ارائه کردند.

بیماری مزمن کسری بودجه
درابتدا عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه تهران گفت: کسری بودجه به یک بیماری و عادت مزمن در دولت‌های مختلف تبدیل شده که تامین این کسری نیز همواره با ایجاد تورم و بی‌ثباتی اقتصادی همراه بود. شاپور محمدی مهمترین راه رفع این مشکل را اصلاح نظام درآمدهای مالیاتی و استفاده از دارایی‌های راکد اعلام کرد.

کمبود سرمایه
سپس عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق کمبود سرمایه مالی را جدی‌ترین مانع در مسیر سرمایه‌گذاری و رشد سریع اقتصادی دانست و گفت: کسری بودجه به رقم ۴۰۰هزار میلیارد تومان بالغ شده و هزینه‌های جاری بیش از ۹۰ درصد بودجه سالیانه را می‌بلعند. غلامرضا مصباحی‌مقدم از رسیدن زمان اجرای پروژه‌های عمرانی به طور متوسط به بیش از ۱۰ سال انتقاد کرد.

آسیب شناسی مصوبات سران قوا
همچنین رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه برخی از مصوبات شورای هماهنگی سران قوا باید مورد آسیب‌شناسی قرار گیرد گفت: این آسیب‌شناسی قطعا برای ادامه مسیر این شورا راهگشا خواهد بود. محمدرضا پورابراهیمی با تاکید بر لزوم تقویت و استفاده از همه ظرفیت‌ها در عرصه دیپلماسی اقتصادی، از اینکه در سه سال گذشته با وجود جنگ تحمیلی اقتصادی، در چین به عنوان بزرگ‌ترین شریک تعاملات اقتصادی رایزن اقتصادی نداشته‌ایم، انتقاد و تصریح کرد: یکی دیگر از تصمیمات شجاعانه‌ای که دولت سیزدهم باید اتخاذ کند، اصلاح تصمیم غلط توزیع ارز با نرخ ترجیحی است که بر اساس بررسی‌های انجام شده در مجلس، بیش از سه چهارم مابه‌التفاوت قیمت آن، به شکل رانت و فساد در کشور توزیع شده است.

کشور در شرایط اضطراری
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا نیز شرایط کشور را اضطراری توصیف کرد و گفت: در اثر سیاست‌های اجرا شده دولت‌های سه دهه گذشته، جمعیت محدودی از درون بخش‌های دولتی به ثروت فراوان رسیده‌اند و با کنار گذاشتن بخش بزرگی از مردم از متن امور، امروز بزرگترین مانع انجام اصلاحات اساسی شده‌اند. حسین راغفر افزود:این افراد در حال فضاسازی برای تاثیرگذاری بر روی تصمیمات و اقدامات دولت سیزدهم هستند.

لزوم چابک سازی دولت
پس از آن عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی جلوگیری از احجاف دستگاه‌های دولتی انتقاد کرد و گفت: تکریم مردم، لزوم کوچک و چابک‌سازی دستگاه‌های دولتی و عمومی غیردولتی باید در دستور کار قرار گیرد. سیدمحمدرضا سیدنورانی افزود: واگذاری مدیریت بنگاه‌های دولتی به جای واگذاری خود بنگاه، تک نرخی کردن ارز، ادغام بانک‌های خصوصی در یکدیگر، مقابله با فساد و جلوگیری از تعارض منافع را به عنوان برخی راهکارهای خروج از وضعیت نامطلوب اقتصادی موجود است.
اختصاص کارت هوشمند
همچنین عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: ۳۰ سال است هر چه اجرا شده فقط وضعیت را بدتر کرده است. احمد توکلیو از رئیس جمهور منتخب درخواست کرد در اولین اقدام کارت هوشمند غذا، دارو و درمان و آموزش بین مردم توزیع کند تا اندکی فشارها از روی مردم کاسته شود.

سلیقه، عامل بحران اقتصادی
در ادامه عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران گفت: دخالت دادن ایده‌ها، سلایق و باورهای روسای جمهور در راهکارهای اجرایی یکی از دلایل بروز و انباشت مشکلات اقتصادی بوده است. محمد خوش‌چهره افزود: مشکلات اقتصادی صرفا با نگاه اقتصادی قابل حل و فصل شدن نیستند چرا که عوامل غیراقتصادی متعددی هستند که در اقتصاد کشور تاثیرگذارند. پس از آن عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف‌ با طرح ۴ سوال که مشکل چیست، دلایل بروز آن چیست، راهکارهای رفع مشکل کدامند و از کجا باید شروع به حل مشکل کرد گفت: در حال حاضر تامین مالی، تامین انرژی، تامین خدمات و بودجه عمومی، خدمات اجتماعی و نظام مبادله با دنیا ۶ مشکل اولویت‌دار کشور هستند که کارکردهای آنها در حال حاضر به طور کامل مختل است. مسعود نیلی افزود: متاسفانه در آستانه وقوع یک شرایط تورمی شدید غیرقابل کنترل هستیم.

دولت، کارفرمایی بزرگ
همچنین نماینده مجلس یازدهم با تاکید بر ضرورت جدی گرفتن حمکرانی اقتصادی از سوی دولت گفت: متاسفانه در گذشته به قانون اساسی وفادار نماندیم و با وجود آنکه قرار بود دولت کارفرمای بزرگی نباشد، امروز بزرگ‌ترین کارفرمای کشور است. شمس‌الدین حسینی افزود: از سوی دیگر قرار بود دولت تامین کننده نیازهای اساسی و خدمات اجتماعی باشد و نه تولید کننده، اما متاسفانه دولت‌های گذشته ورود ناموفقی در عرصه تولید نیازهای اساسی و خدمات اجتماعی داشته‌اند و امروز وضعیت مطلوبی در این زمینه نداریم.

اقتصاد نیازمند تحول
از سوی دیگر رئیس موسسه مطالعات مبانی و مدل‌های اقتصادی بومی گفت: دولت سیزدهم باید بر تحول اقتصادی مبتنی بر عدالت تاکید کند چرا که در سال‌های گذشته متاسفانه رویکردهای سرمایه‌سالارانه در کشور حاکم و در ساختارهای تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری نهادینه شده است. سیدمهدی زریباف گفت: دولت آینده بیش از آنکه وارث اقتصاد فقیر دولت دوازدهم باشد، وارث مکانیزم انتقال ثروت از فقرا به ثروتمندان است. سپس عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد امام صادق گفت: اطلاعات مغشوش، متفاوت و بعضا متناقض از یک موضوع واحد یکی از بزرگترین مشکلات کشور است که هیچگاه اراده‌ای برای رفع آن وجود نداشته است. عادل پیغامی افزود: عمق حکمرانی دولت منوط به تهیه و ارائه آمار دقیق و واحد است.

درمان اقتصاد با راهکار‌های علمی
پس از آن رئیس جمهور منتخب ابراز امیدواری کرد این جلسه آغاز مبارکی برای ارتباط دولت سیزدهم با کارشناسان اقتصادی باشد و جمع حاضر با همکاری تیم اقتصادی دولت بانی تشکیل کارگروه‌های مساله‌محور برای جلسات بعدی کارشناسان با رئیس جمهور و تیم اقتصادی دولت باشند. آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه در جلسات آینده با کارشناسان، مسائل و مشکلات با لحاظ اولویت‌ها و فوریت‌ها احصا شده و راهکارهای رفع مسائل و چگونگی اجرای این راهکارها نیز مطرح شوند، گفت: دولت سیزدهم برای حل مشکلات و درمان اقتصاد بیمار کشور اراده جدی دارد و در این مسیر قطعا نه بر اساس سلیقه بلکه بر اساس نظرات و راهکارهای علمی و کارشناسی اقدام خواهد کرد.وی تاکید کرد: از همه ظرفیت کارشناسی نیروی انسانی کارآمد کشور فارغ از گرایش‌های سیاسی و شخصی برای پیشرفت کشور کمک خواهیم گرفت.رئیس جمهور منتخب با اشاره به اینکه بیماری اقتصاد کشور مزمن شده و در حال سرایت به بخش‌های دیگر است، خاطرنشان کرد: طبیبان این بیمار، اساتید و کارشناسان اقتصادی هستند و دولت برای حفظ و تقویت ارتباط خود با این کارشناسان در سرتاسر کشور ساز و کار مناسبی ایجاد خواهد کرد.آیت‌الله رئیسی گفت: دولت درمان اقتصاد بیمار کشور را مسئولیت خود می‌داند، اما راهکارها و نحوه اجرای این راهکارها را با تکیه بر نظر کارشناسان انتخاب خواهد کرد. در این مسیر در استفاده از تجارب آزموده شده دیگران با نگاهی باز عمل کرده و محدودیتی در بهره‌گیری از تجارب موفق نداریم.

نام:
ایمیل:
* نظر: