نسخه چاپی
پس از واسپاری سرمایههای مردم در شاخص دو میلیون صد هزار واحد به بورس و ایجاد کورهی پولسوزی در بورس حالا بعد از گذشت تقریبا یکسال و ریزش 50 درصدی بورس و البته از دست رفتن بیش از 70 درصد سرمایههای مردم و سرمایهگذاران خُرد، بازار سرمایه به دنبال پوشش بخشی از مسیر ریزش خود برآمده است. اگرچه در سال گذشته برخی کارشناسان رشد افسارگسیخته و بیمحابای بورس را زنگ خطری برای بازار سرمایه میدانستند و با هشدار به مسئولین سعی در جلوگیری از این رشد و به اصطلاح شاخصسازی داشتند اما گوش شنوایی نه از جانب دولت و نه از جانب مردمانی که با وعدههای بسیار وارد این بازار شده بودند پیدا نشد. کارشناسان معتقد بودند این رفتار بورس کم بیشباهت با موسسات مالی و اعتباری که مردم در آنها سرمایهی زندگیشان را به امانت گذاشته بودند و بعد از مدتی ورشکسته شدند ندارد. عدهای نیز نگاهی بدبیانهتر به موضوع داشتند و دعوت مردم از سوی همهی ارکان دولت به بورس را صرفا راهی برای جبران کسری بودجه دولت میدانستند و معتقد بودند که دولت میخواهد از طریق بورس تامین نقدینگی کند و با این کار دست در جیب سهامداران تازه کار و بازار ندیده میکند. گفتنی است چندی پیش، رییس دولت دوازدهم در جلسه هیات دولت با افتخار گفت: «ما برای جبران کاهش فروش نفت، سهام دولت را شش برابر سال قبل فروختیم و اوراق مالی را چند برابر به میدان آوردیم و استفاده کردیم.» اما حالا با مشخص شدن سکاندار دولت سیزدهم و آمدن آیتالله رییسی بورس دوباره جان تازهای گرفته و سیگنال مثبتی به پولهای پارک شده از بیرون بازار ارسال کرده است. پولهایی که میتوانند جریانساز باشند و به رشد شاخص و سهام کمک زیادی کنند. یکی از طرحهای که رییسجمهور منتخب بر روی آن تاکید دارد ایجاد «صندوق جبران خسارت» است. آیتالله رییسی در مسیر بازگردانی اعتماد از دست رفته مردم به بازار سرمایه گفته بود: « مهمترین عامل اعتماد مردم به بازار بورس ثبات این بازار است، بورس و مسائل آن مثل نرخگذاری و دامنه نوسان را نمیتوان دستوری اداره کرد بلکه باید سازوکارهایی برای آن ایجاد شود. نباید بورس به محل رفع مشکلات بودجهای کشور و جبران کسری بودجه دولتها تبدیل شود؛ آن هم بدون مدیریت لازم.» صحبتهای امیدبخش آیتالله رییسی باعث شده که سهامداران با نگاه امیدوارانهتری بازار سرمایه را دنبال کنند و همچنین منتظر پولهای بزرگ و پارک شدهای باشند که مدتی است از بازار سرمایه خارج شده و منتظر سیگنال مثبت جهت ورود دوباره است. اگرچه بعید به نظر میرسد که شاخص بورس به این زودیها سقف تاریخی خود را بتواند بشکند اما ورود پولهای جریانساز و سرگردان به بورس و خروج بازار سرمایه از وضعیت کنونی بخش قابل توجهی از اعتماد از دست رفته را به بازار برمیگرداند.
پولهای پارک شده به بازار برمیگردد
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: بعد از شفافسازیهای صورت گرفته در خصوص کابینه دولت سیزدهم و از میانه مرداد ماه، شاهد ورود پولهای پارک شده به این بازار خواهیم بود. سلمان نصیرزاده به ریسکهای تهدیدکننده معاملات بورس در تیر ماه تاکید کرد و گفت: بازار از اواسط خرداد ماه و از زمان شروع فعالیت دولت سیزدهم وارد فضای امنی از لحاظ تغییر و تحولات میشود و در فضایی قرار می گیرد که معاملات آن به سمت تعادل پیش خواهد رفت. وی افزود: مباحث مهمی مانند نحوه تعاملات با غرب و موضوع برجام از مهمترین ابهامات موجود در بازار تلقی می شود که از آن به عنوان یکی از نکات حساس در زمینه آینده اقتصادی و سیاسی ایران یاد می شود، چراکه این موضوع می تواند تاثیرگذار بر رشد اقتصادی کشور باشد. نصیرزاده ادامه داد: نحوه تعیین وزرا به خصوص وزرای مرتبط با بازار سرمایه مانند وزیر نفت، وزیر اقتصاد و دارایی، وزارت صمت و حتی تعیین رییس بانک مرکزی و رییس سازمان بورس از جمله مواردی هستند که تفکر آنها در صنایع مختلف و سیاست های به کار گرفته شده می توانند بر روند بازار تاثیرگذار باشد، به طور حتم بعد از شفاف سازی های صورت گرفته در زمینه کابینه دولت سیزدهم شاهد ورود پول های پارک شده به این بازار خواهیم بود.
بازیایی اعتماد سهامداران برای ادامه معاملات بورس
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بازار اکنون در حال بازیایی اعتماد سهامداران برای معاملات بورس در سال ١۴٠٠ است، گفت: براساس پیش بینیهای صورت گرفته و بررسی وضعیت حاکم در بازار به نظر می رسد شاخص بورس تا پایان سال بین کانال یک میلیون تا یک میلیون و ٥٠٠ هزار واحد در نوسان باشد. وی خاطرنشان کرد: بازار سرمایه در دوران مدیریت جدید به واسطه اقدامات انجام شده از سوی رییس سازمان بورس در حال اعتماد سازی است تا از فضای ترس دوری کند. نصیرزاده با بیان اینکه عوامل بنیادی بازار نشان دهنده آن است که بازار قوی تری را از این به بعد و تا پایان سال ۱۴۰۰ شاهد خواهیم بود، گفت: به طور حتم این بازار نسبت به سایر بازارهای موازی از شرایط بهتری برای سرمایه گذاری برخوردار است.
وجود خوشبینیها نسبت به روند معاملات بورس
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، اکنون خوش بینی هایی نسبت به روند معاملات بورس وجود دارد اما این به معنای آن نیست که سهامداران می توانند همانند سال گذشته بازدهی های کلانی را از این بازار کسب کنند. وی با اشاره به اینکه شرایط فعلی بازار و شرکت ها نشان دهنده آن است که بازار از حالت نزولی و فرسایشی خود فاصله گرفته است و وارد فضایی متعادل در معاملات خود شده است، تاکید کرد: سهامداران برای سرمایه گذاری در این بازار بهتر است وضعیت سهام شرکت ها را به صورت جداگانه بررسی کنند و از سرمایهگذاریهای عجولانه و بدون بررسی در این بازار خودداری کنند.
کمک به شفافیت معاملات بازار با عرضه محصولات در بورس کالا
نیاز بازار سرمایه به ثبات در قوانین
وی تصریح کرد: وجود ثبات در قوانین و تحولاتی مانند برجام و رویکرد دولت جدید در زمینه مسایل اقتصادی از جمله مسایلی هستند که بازار سرمایه در سال ١٤٠٠ به آن نیاز دارد، هر چقدر ابهام موجود در مورد این مسایل کمتر شود بازار می تواند در معاملات خود به تعادل و ثبات بیشتری دست پیدا کند.