نسخه چاپی
کالاهایی که هر کدام از آنها می تواند اقتصاد کشور را متحول کند و چرخهای صنعت را به حرکت درآورد. با این وصف همچنان شاهد هستیم که این کالاها در گمرک مانده و بخش عظیمی از این کالاها در حال از بین رفتن است. حساسیت این کالاها برای عرصه های گوناگون اقتصاد و تولید که بنابر تاکید رئیس گمرک بیش از ۸۰ درصد آنها کالاهای سرمایهای و تولیدی است، باعث شد تا مقام معظم رهبری بر ترخیص هر چه سریعتر و تعیین تکلیف آنها تاکید کنند. پس از آن رئیس جمهور نیز در جلسات متعدد دستور تعیین تکلیف این کالاها را داد و حتی وزرای صنعت و اقتصاد را مامور کرد با هماهنگی رییس بانک مرکزی هر چه سریعتر به این داستان پایان دهند، اما همچنان این کالاها در انبارها باقی مانده و دلیل ترخیص نشدن آنها مشخص نیست. این کالاها در حالی در گمرکات جا خشک کرده که مردم به دلیل کمبود این کالاها و تاثیری که در بخشهای دیگر می گذارد، در فشار گرانی و تورم قرار دارند.
ترخیص نشدن سوالبرانگیز
باید بپذیریم که قیمت های سر به فلک کشیده ناشی از وجود همین کالاهایی است که در انبارهای گمرک و بنادر دپو شده است. در شرایطی که قیمت این کالاها روند رو به رشدی دارد و با کمبود آن در داخل روبرو هستیم، بسادگی میتوان متوجه شد که دستهایی در کار است تا این کالاها ترخیص نشوند تا مردم به دلیل کمبودها مبالغ بیشتری برای خرید این کالاها بپردازند و جیب عده ای انگشت شمار پر شود. اگر بیش از دو تن ذرت که بخش اصلی خوراک دام و طیور است، در گمرکات در حال نابودی است، می توان پی برد به چه دلیل قیمت گوشت و مرغ رشد سرسام آوری داشته است. اگر بسیاری از خودروها به دلیل کمبود قطعات امکان عرضه به بازار را ندارد، میتوان ردپای آن را در قطعات و لوازمی جستجو کرد که در گمرکات باقی مانده است.
کشور اسیر بی نظمی اقتصادی
بی شک این مشکلات ناشی از بی نظمی اقتصادی در تمام حوزه هاست. با نگاهی به اتفاقاتی که در تمامی عرصه های کشور اقتصادی رخ می دهد، متوجه می شویم که تا چه اندازه دچار آشفتگی و بی برنامگی هستیم. هنگامی که در بخش کشاورزی کالاها و محصولات به وفور تولید میشود، اما به دلیل نبود برنامه ریزی، با تولید بیش از نیاز روبهرو هستیم، باید تاسف بخوریم که چرا این محصولات و کالاها بدین اندازه تولید شده و چرا اکنون که بدین اندازه تولید شده، به فکر صادرات آن نیستیم؟ چرا نمی دانیم همزمان با تولید انبوهی از یک محصول، زمین برای تولید محصول دیگر کم می آید و محصولات دیگر با کمبود و گرانی روبهرو میشود؟ از سوی دیگر در عرصه صنعت نیز چالشهای بسیاری داریم. تولید کالاهای بی کیفیت و تحمیل آن به مردم در قالب انحصاری که از سوی دولت اعمال می شود، بیانگر این واقعیت تلخ است که بی شک دولتمردان و مسئولان نسبت به زنجیره تولید و ارزش گذاری آن آگاهی ندارند، یا از روی عمد کارشکنی می کنند.
بیش از 9 میلیون کالا در انتظار ترخیص
برای آنکه بدانیم وضعیت تا چه اندازه آشفته است، کافی است به آمار و ارقامی توجه کنیم که از سوی رییس گمرک اعلام شد. مهدی میراشرفی گفت: از ابتدای سال تاکنون واردات ۴/۵ میلیون تن معادل ۵/۶ میلیارد دلار بوده که نسبت مدت مشابه سال گذشته ۲۸ درصد رشد داشته است. میزان صادرات نیز معادل ۱۵/۵ میلیون تن بود که تقریبا برابر با واردات بود، در این حوزه نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۶ درصد رشد را شاهد بودیم. وی افزود: موجودی کالاها در گمرک سه نوع تخلیه شده و قبض انبار شده، در حال تخلیه و منتظر تخلیه هستند. ۸ میلیون تن کالای قبض انبار شده در گمرک است که ۴/۵ میلیون تن آن کالای اساسی است. ۴۵۰ هزار تن کالا در حال تخلیه و ۸۳۱ هزار تن در انتظار تخلیه هستند. در مجموع ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تن کالا در گمرکات به شکل غیرکانتینری وجود دارند.
بیش از80 درصد کالاها سرمایه ای است
11 هزار قانون دست وپا گیر
میراشرفی در مورد علل رسوب کالا در گمرک گفت: علت اصلی رسوب کالا در گمرک تحریمهاست. پس از آن عواملی مانند تعدد قوانین و مقررات کشور هستند. در عمده کشورهای پیشرفته موارد قانونی حدود ۳ هزار مورد است اما ما حدود ۱۱ هزار مورد قانونی و ۲۲۰ هزار بخشنامه داریم.در سال گذشته هر دو روز یک بار یک بخشنامه برای حوزه صادرات ابلاغ شده است. عوامل دیگر مانند تعدد سازمانهای ذیمدخل، طولانی بودن بازه زمانی صدور مجوزها و... تاثیرگذار هستند.وی با اشاره به اهمیت تجارت بیان کرد: در حال حاضر برآورد GDP در جهان برای سال ۲۰۲۱ حدود ۹۳ هزار میلیارد دلار ست. آمریکا با ۲۲ هزار میلیارد دلار در مقام اول و چین با ۱۶ هزار میلیارد دلار مقام دوم را دارند. ایران با GDP ۶۸۶ میلیارد دلار در مقام ۲۲ قرار میگیرد. در سال ۲۰۱۹ حجم تجارت در جهان ۵۰ هزار میلیارد دلار بود که معادل نیمی از GDP جهان است.
آینده تاریک اقتصاد
باید بپذیریم که عملکرد مدیران تاثیرات بسزایی در اقتصاد دارد و هر اشتباهی مصداق فرصت سوزی است. چنانچه از فرصت ها در شرایط تحریم اقتصادی، کمبود نقدینگی و مشکلات ارزی غافل شویم و نتوانیم ظرفیتهای بالقوه را به ظرفیتهای بالفعل تبدیل کنیم، روزهای سیاهی را در اقتصاد تجربه خواهیم کرد. نکته دیگر اینکه اکنون در آستانه انتخابات هستیم و سیل مدعیان مدیریت کشور به چالشی در عرصه سیاست داخلی و بین المللی تبدیل شده است. این در حالی است که قاطبه این افراد تجربه و ادعای سیاسی دارند اما نسخه شفابخشی برای اقتصاد بیمار کشور ارائه ندادهاند. اگرچه شورای نگهبان برای نامزدها مدودیتهایی را تعیین کرد، اما به نظر می رسد به اندازه کافی محدودیت تعریف نکرده است چرا که در این شرایط عقل حکم می کند تنها به کسانی مجوز ثبتنام برای ریاستجمهوری بدهیم که در عرصه اقتصاد حرفی برای گفتن داشته باشند. باید بپذیریم که مدت هاست اقتصاد را به بازیهای سیاسیون باختیم.