نسخه چاپی
به گزارش خبرنگار احزاب و تشکلهای گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، هر چه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیک می شویم تحرکات انتخاباتی جوانترین وزیر کابینه دولت تدبیر و امید هم بیشتر می شود؛ وزیری که در وهله اول سعی می کند فضا را برای ورود به عرصه انتخابات مورد ارزیابی قرار دهد و بی گدار به آب نزند؛ اما سوالی که در این بین پیش می آید این است که آیا اصلاح طلبان از کاندیداتوری آذری جهرمی حمایت می کنند؟
همزمان با بالا گرفتن انتقادات نسبت به سن بالای وزرای کابینه دولت دوازدهم، محمد جواد آذری جهرمی که تا آن موقع چهره چندان شناخته شده ای هم نبود برای تصدی وزارت ارتباطات معرفی شد؛ هر چند در میان وزرای دیگر دولت دوازدهم پایین ترین رای اعتماد ماخوذه را کسب کرد، اما از ۲۹ مرداد ۹۶ به عنوان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بر روی صندلی وزارت نشست و پس از شهید محمدجواد تندگویان که در ۳۰ سالگی به عنوان وزیر نفت کابینه محمدعلی رجایی منصوب شده بود، جوانترین وزیر پس از انقلاب لقب گرفت.
جوان دهه شصتی که از وزارت اطلاعات به وزارت ارتباطات رسیده بود حالا سعی داشت چهره ای متفاوت از خود نشان دهد؛ او در اولین اظهار نظر خود از تلاشش برای رفع فیلتر شبکه توئیتر خبر داد و گفت: ما هیچ نقشی در فیلتر کردن توئیتر نداشتیم؛ برای همین در رفع قانون فیلترینگ هم نمیتوانیم اقدامی انجام دهیم. جامعه را نمیتوان تنها به تلگرام داخلی محدود کرد و این روش، استراتژی مناسبی نخواهد بود.
اما این اظهار نظر او تازه شروع ماجرا بود؛ اظهار نظراتی که فقط به حوزه ارتباطات محدود نمی شد و هر از چندگاهی صورت می گرفت تا نام وزیر جوان را بر سر زبان ها بیندازد و نگاه ها را به سمت او معطوف کند.
آذری جهرمی از همان ابتدا سعی کرد با فعالیت در شبکه های اجتماعی به خصوص توئیتر و اینستاگرام و طرح موضوعاتی خاص و بعضا طنز چهره ای مردمی و متفاوت از خود نشان دهد؛ بی راه نخواهد بود اگر گفته باشیم همیشه یک پای ثابت جنجال سازی های توئیتری، آقای وزیر جوان بوده است. او در این چند سال وزارتش اظهار نظرات فراوانی داشته؛ از توصیه به جوانی کردن دانشجوها تا طرح ادعا دستکاری شدن آراء مردمی برنامه های صدا و سیما.
همچنین آذرمی جهرمی تلاش میکند در دیالوگ با مخاطبان، خود را شهروندی عادی جلوه دهد و حتی با آن ها وارد کلکلهای فوتبالی هم بشود. هر رفتار وزیر، واکنش های متفاوتی را میان کاربران به دنبال داشته است؛ عدهای او را مردمی میدانند و عده دیگر رفتارهایش را تبلیغاتی میدانند که قرار است راهش را برای انتخابات ریاست جمهوری هموار کند. اما او در مصاحبههای مختلف از رفتار متفاوتش نسبت به سایر سیاست مداران در شبکههای اجتماعی دفاع کرده است. آذری جهرمی به خوبی می داند که بعد از وزارت باید از عالم سیاست خداحافظی کند، برای همین تمام تلاش خود را می کند تا همانند محمود احمدی نژاد با اقداماتی پوپولیستی جایگاهی در میان گروه های مردمی باز کند.
آخرین اظهار نظر جنجالی او به حوزه سیاست خارجی و سفر محمد باقر قالیباف به مسکو مربوط می شود. او در مراسمی درباره این سفر گفت: امید بستن به کاخ کرملین راهبرد درستی نیست. اظهار نظری که با واکنش های فراوانی همراه شد، اما این اظهار نظر او بیش از آنکه یک اظهار نظر ساده تلقی شود یک موضع گیری انتخاباتی قلمداد شد.
آذری جهرمی بدش نمی آید که شانس خود را در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ امتحان کند؛ اما قبل از آنکه وارد رقابت های انتخاباتی شود نیازمند هماهنگی های بیشتر با اصلاح طلبان و اعتدالیون است. روزنامه سازندگی در این باره مدعی شد که محمدجواد آذری جهرمی بی میل نیست بداند جامعه درباره او و کاندیداتوریاش برای ریاستجمهوری چه فکری می کند و ظاهرا او در همین راستا با فعالان سیاسی و چهره های رسانه ای دیدارهایی را آغاز کرده است تا چگونگی ورود او به انتخابات را بررسی کنند. این دیدارها با برخی چهره ها از جمله سیدحسن خمینی، احمد مسجدجامعی، علی لاریجانی و حسین دهقان صورت گرفته که البته جزئیات آنها رسانه ای نشده است.
دیدار با مسجدجامعی از چهرههای نزدیک به خاتمی به این جهت بوده تا به این واسطه هم از رویکرد و نگاه خاتمی نسبت به کاندیداتوریاش مطلع شود و هم درخواست و انتظارات خودش را به گوش او برساند. اینکه او بتواند نظر اصلاحطلبان را جلب کند بیشتر به این بستگی دارد که اصلاحطلبان بتوانند با نامزد اصلی خودشان در انتخابات حاضر شوند یا خیر. اگر آنها بتوانند با محمدجواد ظریف یا گزینهای مانند او به عنوان نامزد اصلی خودشان وارد انتخابات شوند آذری جهرمی شانسی برای دریافت حمایت آنها نخواهد داشت؛ اما اگر شرایط شبیه چیزی مانند سال ۹۲ بشود چه بسا او این شانس را داشته باشد.
البته آذری جهرمی نمی خواهد تنها حمایت یک طیف سیاسی را داشته باشد و دیدارش با علی لاریجانی هم در همین مسیر است. او به ائتلاف های انتخاباتی نگاه جدی دارد و دیدارش با سردار حسین دهقان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری هم می تواند در راستای یک ائتلاف انتخاباتی باشد. اما اینکه چقدر بتواند در جلب حمایت اصلاح طلبان و اصولگرایان میانه رو موفق عمل کند فقط با گذشت زمان مشخص می شود.
سیدافضل موسوی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی درباره حمایت اصلاح طلبان از کاندیداتوری آذری جهرمی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ گفت: حمایت اصلاحطلبان از آذری جهرمی به این بستگی دارد که چه افرادی در انتخابات حضور دارند. یعنی باید در این زمینه مقایسه انجام داد؛ آذری جهرمی سابقه معاون وزیر و وزارت را دارد و با مسائل دولت آشناست. چنین فردی بهتر از کسی است که هیچ سابقهای در هیات دولت ندارد و با مسائل اجرایی کشور بیگانه است.
وی با بیان این مسئله که اگر فردی قویتر از آذری جهرمی در انتخابات باشد او نمیتواند عرض اندام کند ادامه داد: اصلاحطلبان هم نشان دادند که اگر قصد شرکت در انتخابات را داشته باشند، از خیرالموجودین حمایت میکنند، اما اگر قصد شرکت نداشته باشند که دیگر بحث دیگری است؛ بنابراین به عنوان نظر شخصی میگویم اگر از آذری جهرمی قویتر نباشد، ممکن است اصلاحطلبان از او حمایت کنند.
چهره دیگری که درباره حمایت اصلاح طلبان از جهرمی در انتخابات اظهار نظر کرد حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی بود؛ مرعشی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: تا الان به طور کلی صحبتی در مورد آذری جهرمی نشده است؛ اما ما در حزب کارگزاران ضمن احترام ویژه ای که برای او قائل هستیم معتقدیم که ورودش به عرصه انتخابات زود هنگام است.
علی اصغر شفیعیان فعال اصلاح طلب هم درباره کاندیداتوری آذری جهرمی در انتخابات گفت: در دیداری که با جهرمی داشتیم به او گفتم روی این برند وزیر جوان برای انتخابات ۱۴۰۰ نباید خیلی کار کرد؛ چرا که هر گونه ناکارآمدی به اسم کل جوانهای کشور تمام میشود. البته وی گفته که کاندیدا نمی شود و برنامه ای ندارد که من باور نکردم. من سر سوزنی اعتقاد ندارم که آذری جهرمی شایستگی ریاست جمهوری ایران را داشته باشد. هم از لحاظ تجارب و هم از لحاظ دیگر؛ برای وی ریاست جمهوری بسیار زیاد و زود است.
محمد مهاجری فعال رسانهای اصولگرا نیز در مهرماه ۹۸ در توئیتی ۴ گزینه احتمالی انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ را پیشبینی کرد و چنین نوشت: «آنچه تا کنون از شواهد بر می آید آقایان حسین دهقان، سورنا ستاری، آذری جهرمی و قالیباف، نامزدهای انتخابات ۱۴۰۰ هستند»
اما آذری جهرمی همیشه در مقابل این پرسش که در انتخابات ریاست جمهوری به عنوان نامزد شرکت می کند یا خیر پاسخی طنز داده است؛ او در آخرین اظهارات انتخاباتی خود گفته بود که حتما در انتخابات شرکت خواهد کرد و رای خواهد داد و از پاسخ به این پرسش که آیا به عنوان نامزد در این انتخابات شرکت خواهد کرد یا خیر طفره رفته بود؛ اما وزیر جوان علاوه بر جلب حمایت طیف های سیاسی مختلف نیازمند آن است که از فیلتر شورای نگهبان هم عبور کند.
به تازگی مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری مصوب کرد که حداقل سن نامزدهای انتخاباتی ۴۰ سال تمام و حداکثر سن ۷۵ سال تمام در هنگام ثبت نام باشد. هر چند که این مصوبه ابتدا باید به تایید شورای نگهبان برسد؛ اما چندان هم به مذاق وزیر جوان خوش نیامده است.
آذری جهرمی که متولد شهریور ۱۳۶۰ است، عملا با تایید این مصوبه از طرف شورای نگهبان نمی تواند در انتخابات ۱۴۰۰شرکت کند. او در واکنش به این تصمیم مجلس گفت که مجلس دنبال حداقل گذاشتن برای سن ریاست جمهوری است، علیرغم اینکه پیامبر در ۴۰ سالگی به بعثت رسید. جهرمی همچنین با کنایه به این مصوبه مجلس اظهار کرد که دوستان شوخی میکردند که چارچوبی که مجلس تصویب کرده، اگر اول اسم فرد (نامزد) را هم تصویب کنند که خیلی راحتتر میشوند.
هرچند که وزیر جوان برای رسیدن به صندلی پاستور راه دور و درازی و پر پیچ و خمی را در پیش دارد؛ اما حداقل با انجام این تحرکات انتخاباتی و اظهار نظرهای متفاوت می تواند تا مدت ها به عنوان وزیر جوان جنجالی دولت دوازدهم در اذهان عمومی باقی بماند.