نسخه چاپی
گروه
کشاورزی: در حال حاضر ۹۰ درصد زعفران جهان در ایران تولید اما به دلیل کم
توجهی به بهره گیری از فناوریهای نوین و صنایع تبدیلی بیشتر این محصول
بهصورت خام به کشورهای دیگر صادر میشود. خراسان رضوی با دارا بودن ۷۶
درصد تولید زعفران کل کشور به بزرگترین تولیدکننده زعفران تبدیلشده است
که این۷۶ درصد تولید زعفران استان به سراسر دنیا صادر میشود اما متأسفانه
به دلیل غفلت از فناوری و استفاده از روشهای سنتی در کاشت و برداشت این
محصول گرانقیمت بسیار ارزان به دست مشتریان خارجی میرسد.
زعفران یکی
از گرانترین گیاهان و مواد دارویی جهان محسوب میشود که از مشتقات این
گیاه در صنایع غذایی، داروسازی، آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی
استفادههای فراوان می شود لذا میتوان با استفاده از این ترکیبات در صنایع
یادشده ارزشافزوده بالایی تولید کرد اما در کشور ما باوجود بیشترین میزان
تولید زعفران اقدامات قابلتوجهی برای بهرهبرداری از تمامی خواص یادشده
انجامنشده است.
ضرورت استفاده از فناوری
نائب رئیس شورای ملی زعفران
پیرامون ضرورت استفاده از فناوری در خصوص زعفران اظهار میکند: متأسفانه
باید اذعان کرد که هنوز نحوه برداشت این محصول در مزارع استان به شیوه صدها
سال گذشته بازمیگردد و فناوری جایی در این عرصه ندارد. غلامرضا میری در
گفتوگو با بازار اذعان میکند: در حال حاضر ۹۰ درصد زعفران جهان در ایران
تولید اما بیشتر این محصول بهصورت خام به کشورهای دیگر صادر میشود این در
حالی است که تغییر نوع بستهبندی و فرآوری زعفران و تولید محصولات جدید از
آن میتواند کمک شایانی به صادرات این محصول کند. وی بیان میکند: بهطور
مثال یک زعفران کار برای برداشت ۱۰ تا ۱۴ گرم زعفران خشک باید حدود ۲ هزار
گل را جداسازی کند لذا کشاورزان زعفران کار به دلیل اینکه خودشان به نیروی
کار احتیاج دارند، نمیتوانند کمکی برای همدیگر باشند لذا همه ساله برای
تامین نیروی انسانی برای فصل برداشت با مشکل مواجه بوده و این موضوع بر
کاهش کیفیت زعفران تاثیر جدی دارد. میری میافزاید: ازآنجاییکه گل زعفران
در بهترین حالت و شرایط، بیشتر از ۴۸ ساعت قابلیت نگهداری ندارد و پسازاین
زمان پلاسیده و خراب میشود، پای کمبود نیروی کارشناس و متخصّص بهعنوان
یکی از مهمترین مشکلات زعفران کاران وسط میآید.وی با اشاره به اینکه
متأسفانه گلهای برداشتشده زعفران هنوز توسط نیروی انسانی پاک و یا خشک
میشود میافزاید: واقعیت این است که در بسیاری موارد نیروی انسانی، موجب
آلودگی و ورود مواد خارجی به زعفران میشود لذا صادرکننده باید برای
جداسازی، نیروی انسانی و زمان زیادی اختصاص دهد درصورتیکه با دستگاه و
بدون دخالت نیروی انسانی جداسازی و بلافاصله بستهبندی انجام میشود.این
کارشناس حوزه زعفران اذعان می کند: متأسفانه کشاورز زعفران کار ناگزیر است
به هر شخصی برای جدا سازی گل ها اعتماد کند و لذا جداسازی بی دقت توسط نیرو
هایی که آموزش لازم را فرا نگرفته و به صورت سنتی به این کار روی آورده
اند موجب ضرر وی و هم چنین کاهش کیفیت شودوی با اشاره به کیفیت خشککردن
زعفران در مرغوبیت و قیمت آن نیز در بازارهای جهانی میگوید: ازنظر کیفیت
هم معدل کروسین زعفران ایرانی که بهصورت سنتی، خشک میشود ۲۳۰ است که این
عدد با دستگاه به حدود ۲۸۰ میرسد و این یعنی ارتقاء کیفیت که باید به آن
توجه جدید داشت.