نسخه چاپی
شهروند|سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) که به میزبانی ترکمنستان برگزار شد، اظهار داشت: «جمهوری اسلامی ایران، اولویت ویژهای برای همکاری و مشارکت اقتصادی با کشورهای آسیایی به خصوص همسایگان خود در آسیای جنوبی، آسیای غربی، آسیای میانه و قفقاز قائل است.» رئیسجمهوری تصریح کرد: «جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور مهم به دنبال ارتقای سطح همکاریها در اکو و ترفیع رتبه و منزلت این سازمان در مناسبات منطقهای و بینالمللی است.»
او ادامه داد: «البته لازم است به پیامدهای همهگیری کرونا توجه داشت. اینک نیازمند دخالت جمعی دولتهای عضو هستیم تا مناسبات فیمابین را با کمک به تجربیات در حوزه سلامت، آموزش و تولید دارو ارتقا دهیم. مایل هستم نظر شما را به ضرورتهایی مانند جدیت در تجارت، شبکه مواصلاتی مکمل، انرژی و ظرفیتهای تجاری و توسعه جلب کنم.» رئیسجمهوری بیان کرد: «بسیاری از گشایشهای اقتصادی در اکو، به ارتقای تجارت درون منطقه مرتبط است و جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد نقش بیشتری را در آزادسازیهای تجاری در منطقه اکو ایفا کند و مایل هستیم همه کشورهای عضو، بر اساس زمانبندی که متناسب با اقتصاد ملی آنهاست، در آزادسازیهای تجاری اکو چه در قالب موافقتنامه پوتا و چه در قالب مذاکرات تجارت آزاد حضور داشته باشند. جمهوری اسلامی ایران آماده است با اعطای تعرفههای ترجیحی مناسب در چارچوب اکو در حصول این هدف مهم سهم داشته باشد.» رئیسی با بیان اینکه شبکههای مواصلاتی منطقه اکو نهتنها لازمه توسعه تجارت درون منطقهای است، بلکه در خدمت تجارت کشورهای عضو به ویژه کشورهای محصور در خشکی است، گفت: «ما اعتقاد داریم پتانسیلهای تجاری منطقهای و فرامنطقهای به حدی است که دیر یا زود تمام مسیرهای بالقوه در منطقه اکو باید گشوده شود. شکلگیری کریدور جادهای اسلامآباد-تهران-استانبول پس از 10 سال شاهد این مدعاست. برای منطقه اکو کریدور ایران-هرات-مزارشریف به همان اندازه اهمیت دارد که کریدور مزارشریف-گیلاوند. کریدور ریلی رشت-آستارا-باکو نیز به همان اندازه ضروری است که کریدور آبی امیرآباد.» او افزود: «بنادر ایران در شمال و جنوب میزبانهای بیبدیل همکاری، رفاه و برادری در منطقه هستند. تکمیل اقدامات ناتمامی مانند ایجاد بازار منطقهای برق اکو و کنسرسیوم شرکتهای تجاری اکو و عملیاتیشدن مرکز انرژیهای پاک اکو و سازوکار همکاری صنایع پالایشی اکو باید در اولویت قرار گیرد.»
پروژه انتقال آب به کشورهای متقاضی از جمله ایران در دستور کار قرار گیرد
رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران علاوه بر جدیت در این حوزهها آماده است برنامههای آموزشی حوزه نفت و گاز برای کشورهای عضو اکو را توسعه دهد، گفت: «همچنین علاقهمند هستیم پروژههای انتقال آب به کشورهای متقاضی از جمله جمهوری اسلامی ایران در دستور کار سازمان اکو قرار گیرد.» رئیسی تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در زمینههایی مانند اقتصاد فیبر نوری کشورهای عضو، تبادلات فناورانه، علمی و دانشگاهی و ایجاد بازارهای مشترک منطقهای، فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین در حوزه تجربه آموزشی «شاد»، هوش مصنوعی و آموزش مجازی با اعضا همکاری کند.» این آمادگی وجود دارد تا جمهوری اسلامی ایران نقطه کانونی این همکاریها در سازمان اکو باشد تا به این سازمان کمک کند اجلاس سالانهای درخصوص امنیت سایبری و آموزش مجازی در سطح حرفهای میان کشورهای عضو برگزار کند. رئیسی اضافه کرد: «همچنین ایده ایجاد صندوق سرمایهگذاری مشترک اکو را که در نشست صندوقهای ثروت ملی کشورهای عضو که از سوی ایران نیز مطرح شده است، راهگشا میدانیم و در اینجا اعلام میکنم به منظور تمهید مقدمات تخصیص این صندوق در اکو، ایران سهم خود را در اختیار پروژههای تحت پوشش این صندوق قرار خواهد داد.»
آمادگی ایران برای تاسیس پلیس اکو
او گفت: «همچنین از هر پیشنهادی که منجر به گسترش تمهیدات و سازوکارهای همکاری در اکو و همه اعضا شود، حمایت میکنیم و آمادگی کامل داریم تاسیس پلیس اکو و ایجاد سازوکار همکاریهای قضائی اکو در اسرع وقت نهایی شود و مرکز مبارزه با فساد و همکاریهای آمبودزمان مستقر در تهران نیز به سرعت عملیاتی شود.»تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه زمینه افزایش تنش را فراهم میکند
او اضافه کرد: «با توجه به شرایط جدید منطقه قفقاز معتقد هستیم احیای مسیرهای سنتی و تسهیل جابهجایی کالا و مسافر در منطقه پس از سه دهه به رشد و توسعه منطقه اکو کمک خواهد کرد. بر این اعتقاد هستیم هر گونه تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه نهتنها به ثبات و امنیت منطقه کمک نمیکند، بلکه زمینه تنشهای بیشتر را فراهم خواهد کرد.» رئیسجمهوری همکاری میان کشورهای حوزه قفقاز بر پایه احترام متقابل، حفظ تمامیت ارضی کشورها و قواعد بینالمللی را تضمینکننده صلح و ثبات و انسجام بیشتر و توسعه کشورهای منطقه دانست و تاکید کرد: «ثبات در منطقه قفقاز همچنین شرایط برای شکلگیری همکاریهای منطقهای و فرامنطقهای، مانند ایجاد کریدور بین خلیجفارس_دریای سیاه را فراهم ساخته است که موجب تسهیل تجارت و مراودات اقتصادی اعضای اکو با سایر کشورها خواهد شد.»
منافع آمریکا با منافع منطقه ما سازگار نیست
رئیسی خطاب به اعضای حاضر در جلسه گفت: «آقایان محترم! حمایت جمهوری اسلامی ایران از سازمان اکو در فعالیتهای آن بدون قید و شرط است. تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران کوچکترین خللی در اراده جمهوری اسلامی ایران در سیاست تعامل حداکثری با همسایگان و منطقه ایجاد نمیکند. ایالات متحده آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام و تحمیل تحریمهای غیرقانونی یکجانبه و استمرار سیاست ظلم حداکثری نشان داد که منافعش با منافع جمعی منطقه ما سازگار نیست.»
جمهوری اسلامی ایران آماده است با اعطای تعرفههای ترجیحی مناسب در چارچوب اکو در حصول این هدف مهم سهم داشته باشد.
علاقهمند هستیم پروژههای انتقال آب به کشورهای متقاضی از جمله جمهوری اسلامی ایران در دستور کار سازمان اکو قرار گیرد.
هر گونه تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه نهتنها به امنیت منطقه کمک نمیکند، بلکه زمینه تنشهای بیشتر را فراهم خواهد کرد.