کد خبر: ۶۵۱۱
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۳۵
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
بازگشت ایران به بازار امری شدنی است
یک کارشناس ارشد حوزه انرژی معتقد است درصورت رفع تحریم‌ها ایران مشکلی از نظر فنی برای بازگشت به بازار ندارد اما ممکن است موانعی از سوی غول‌های نفتی وجود داشته باشد که باید مدیریت شود، هرچند آسان نیست اما بازگشت ایران امری شدنی است و می‌توانیم منتظر تحقق آن باشیم.





به گزارش ایسنا، سیدمهدی حسینی با اشاره به چالش‌ها و موانع موجود برای ورود ایران به بازار نفت، اظهار کرد: ظرفیت تولید اسمی نفت ایران حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه است یعنی ایران می‌تواند تا این میزان نفت تولید کند، حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه نیز ظرفیت تولید میعانات داریم که جزو تولیدات نفتی ما به حساب می‌آید البته بخشی از آن در داخل کشور مصرف و بخشی دیگر صادر می‌شود.
ایران چه میزان نفت صادر می‌کند؟
وی با تاکید بر اینکه ایران به لحاظ ظرفیت اسمی حدود ۴.۸ میلیون بشکه ظرفیت تولید نفت و میعانات دارد، تصریح کرد: از این میزان حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه را در داخل کشور پالایش و مصرف می‌کنیم، اگر این میزان را از تولید کل کنیمف صادرات ۲.۵ میلیون بشکه که دولت اعلام کرده عددی بسیار نزدیک به واقعیت است و ما پتانسیل صادرات این میزان را داریم و حتی ممکن است این عدد کمی بیش از این نیز باشد. ‌

اولین کلید طلایی برای نفت ایران
این کارشناس با اشاره به مشکلات و چالش‌های موجود بر سر راه صادرات نفت ایران گفت: با توجه به اینکه به دلیل شرایط تحریمی مجبور شدیم میزان تولید را کاهش دهیم اکنون در قدم اول باید میزان تولید افزایش یابد که ممکن بود برای این موضوع با مشکلات جدی روبه‌رو شویم اما خوشبختانه تا آنجایی که اطلاع دارم همکاران ما در این حوزه بسیار خوب عمل کردند و چاه‌های نفت را مسدود نکردند و این مسئله موجب می‌شود زمانی که بخواهند این چاه‌ها را باز کنند، گرفتار تعمیرات چاه نخواهند شد.
حسینی با اینکه با این وجود باید در برخی چاه‌ها تعمیرات صورت گیرد اما به دلیل اینکه سعی شده جریان کمی از چاه‌ها وجود داشته باشد، چاه‌ها زنده هستند و نیازی نیست که عملیات زیادی روی آنها انجام شود. در واقع به دلیل عملکرد مثبت همکاران ما مقدار جریان نفت شیرهای سرچاهی کنترل شده بنابراین مشکل چندانی از نظر فنی وجود ندارد و تنها در برخی چاه‌ها باید عملیات تعمیرات انجام شود.
وی ادامه داد: مشکل اساسی در این حوزه وجود ندارد خصوصا اینکه در کشور بعد از جریان توسعه‌های نفتی که ایجاد کردیم، سرویس کمپانی‌ها بسیار رشد کردند و اکنون شرکت‌های متعدد حفاری، خدمات حفر چاه و به طور کلی سرویس‌های خدماتی مختلفی داریم که مشغول به فعالیت هستند، بنابراین فکر نمی‌کنم که با مشکل فنی درازمدتی روبه‌رو باشیم تا بخواهیم به ظرفیت تولید سابق بازگردیم.
روزهای خوش در انتظار بازار نفت
او با اشاره به موانع صادرات نفت نیز گفت: اکنون بازار نفت وضعیت امیدوارکننده دارد چراکه هرچند تقاضای جهانی از زمان شیوع کرونا بسیار افت کرد اما اکنون شاهدیم که با شروع واکسیناسیون خصوصا در کشورهای صنعتی و مصرف‌کننده بزرگ این امیدواری وجود دارد که اقتصادهای کوچک شده دنیا در کشورهای مهم صنعتی مثل آمریکا، اروپا و چین توسعه یابد.
حسینی با تاکید بر اینکه اگر به آمار نگاه کنید می‌بینید که عمدتا رشدهای اقتصادی کشورها منفی بوده حتی رشد اقتصاد جهانی نیز منفی بوده است اما اکنون همه پیش‌بینی‌ها گویای این است که مسیر صعودی در پیش است و رشد اقتصادی جهان به اعداد قبل از کرونا خواهد رسید حتی اعداد خوش‌بینانه‌تری نیز پیش‌بینی شده است که می‌تواند اوضاع را سر و سامان دهد.
به گفته وی در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ می‌توان فکر کرد که اقتصادهای مختلفی گشایش و تقاضا برای مصرف انرژی افزایش می‌یابد و این یک رابطه متقابل برای نفت است؛ یعنی اگر چهار درصد رشد اقتصادی محقق شود دو درصد آن برای نفت بوده است.
این کارشناس با بیان اینکه در سال گذشته کاهش شدید قیمت‌ها و تقاضا موجب شد که کشورها به دنبال ذخیره‌سازی باشند که این مسئله معمولا به قیمت و تقاضا نفت فشار می‌آورد چراکه همیشه این خطر وجود دارد که این ذخیره‌ها به بازار عرضه شوند، گفت: این موضوع ممکن است مشکلاتی را در بازار نفت ایجاد کند که نیازمند تدبیر اوپک و اوپک پلاس است.
ورود ایران چه چالش‌هایی را به دنبال دارد؟
به گفته حسینی در مجموع اگر فرض کنیم که اکنون میزان صادرات نفت ایران نیم میلیون بشکه است و در صورت رفع تحریم‌ها دو میلیون بشکه دیگر به آن اضافه کنیم، سهم ایران در برابر مصرف جهانی که حدود ۹۰ میلیون بشکه است، حدود دو درصد می‌شود که وارد بازار می‌کند. بنابراین من فکر نمی‌کنم که این میزان بازار را تا حد زیادی تکان دهد البته برخی کشورها ممکن است با ورود ایران مشکل داشته باشند اما با مدیریتی که اوپک خواهد کرد این مسئله برطرف خواهد شد.
وی ادامه داد: نقاط مثبت دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد وجود بازارهای سنتی ایران است؛ در برخی بازارها به صورت سنتی از نفت ایران استفاده می‌کردند و اگر اکنون نفت دیگری جایگزین شده به اجبار است و آنها به لحاظ مسائل فنی و تکنیکی چندان رضایتی ندارند.
مشتریان منتظر نفت ایران هستند
این کارشناس ارشد حوزه انرژی با اشاره به مسائل مطرح شده در این خصوص که ممکن است به دلیل تغییر تجهیزات پالایشگاه‌ها در کشورهایی که در گذشته خریدار نفت ایران بودند اکنون دیگر خواهان نفت ما نباشند چراکه این موضوع برای آنها هزینه‌هایی برای تغییر روند کار پالایشگاه‌هایشان دارد، گفت: نفت ایران به دلیل اینکه نفت خوبی به لحاظ سبک بودن و شیرین بودن است در تمام پالایشگاه‌ها قابل مصرف است البته قطعا این کشورها هزینه‌هایی را انجام دادند تا بتوانند نفت سنگین‌تر از ایران را جایگزین کنند اما همان پالایشگاه نفت ایران را بسیار راحت‌تر می‌تواند مصرف کند و مشکلی وجود نخواهد داشت.
حسینی با اشاره به کیفیت بالای نفت ایران گفت: به اعتقاد من این مسئله که نفت ایران به پالایشگاه ها بازگردد یک نقطه مثبت است و قطعا خریداران از این مسئله استقبال خواهند کرد.
واکنش غول‌های نفتی چه خواهد بود
وی با اشاره به واکنش عربستان، روسیه و غول‌های نفتی برای بازگشت نفت ایران گفت: باید یک مدیریت خاص در داخل اوپک و اوپک پلاس آغاز کنیم و تا حدودی کار ما در داخل اوپک سخت خواهد بود. باتوجه به اینکه اوپکی‌ها سهمیه‌بندی انجام دادند و ما از آن معاف شدیم ممکن است به این موضوع توجه کنند، عده‌ای همچون عربستان و یا خارج از اوپک بازارهای ایران را کسب کردند و اکنون مجبور هستند که این بازارها را به ایران بازگردانند، به طور مثال عربستان و عراق و روسیه نفت چین را تامین می‌کنند و طبیعی است که از ورود ما خوشحال نشوند.
او گفت: اینگونه نیست که بازار به راحتی به‌دست آید اما اینکه گمان شود نشدنی است فکر درستی نیست، هنر مدیریت ایران در داخل اوپک و خارج اوپک و درک درست از شرایط بازار و انجام اقدامات متناسب با شرایط می‌تواند شرایط خوبی را برای کشور رقم بزند و در کل باید گفت امری سخت اما شدنی است.
نام:
ایمیل:
* نظر: