کد خبر: ۱۰۵۴
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۸
printنسخه چاپی
sendارسال به دوستان
قانون‌گذاران آمریکایی از کنگره خواستند تا تصویب طرح فروش ۸ میلیارد دلاری جنگنده‌های اف ۱۶ به تایوان را سرعت ببخشد. به نظر میرسد آمریکا در تلاش است تا از آب گل آلود ماهیگیری کند.

گروه بین الملل: قانون‌گذاران آمریکایی از کنگره خواستند تا تصویب طرح فروش ۸ میلیارد دلاری جنگنده‌های اف ۱۶ به تایوان را سرعت ببخشد. به نظر میرسد آمریکا در تلاش است تا از آب گل آلود ماهیگیری کند. آنها میخواهند با استفاده اعتراضات هنگ کنگ، پکن را وادار به عقب نشینی کنند. 
به گزارش پایگاه خبری هیل، «جیم ریش»، رئیس‌ کمیته روابط خارجی سنای آمریکا اظهار داشته که استقرار جنگنده‌های اف۱۶، برای امور دفاعی تایوان حیاتی است. وی در بیانیه‌ خود گفته است: این جنگنده‌ها، جهت ارتقای توانایی دفاع تایوان از حریم هوایی خود -که تحت فشار فزاینده جمهوری خلق چین است- حیاتی هستند؛ من دولت ترامپ را جهت اتخاذ چنین تصمیمی که قابلیت‌های دفاعی تایوان را تحکیم می‌کند، تحسین می‌کنم.
در مجلس نمایندگان نیز «الیوت انگل»، رئیس کمیته امور خارجه و «مایکل مک‌کال»، نماینده ارشد جمهوری‌خواه طی بیانیه‌ای مشترک، اظهار داشته‌اند که این طرح، ارسال کننده یک پیام قدرتمند خواهد بود.
در بیانیه آن‌ها آمده است: «فروش اف۱۶ به تایوان، درباره تعهد آمریکا به برقراری امنیت و دموکراسی در منطقه هند-آرام، پیامی قدرتمند ارسال می‌کند.» دولت آمریکا اواخر روز پنج‌شنبه، طی اطلاعیه‌ای غیر رسمی به کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان اعلام کرد که با این فروش موافقت شده است؛ تایوان درخواست خرید ۶۶ جنگنده اف۱۶ کرده است که طبق تخمین‌ها، حدود ۸ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.
در همین حال، کنگره باید یک اطلاعیه رسمی مبنی بر تصویب این فروش ارائه کند که معمولا ۳۰ روز یا کمتر، بعد از اعلام اولیه به دست نمایندگان می‌رسد.
یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا در همین باره گفته است که تا زمان ارائه اطلاعیه رسمی، این وزارتخانه اظهار نظری در این خصوص نخواهد کرد. این تصمیم دولت آمریکا، به یقین خشم دولت چین را به دنبال خواهد داشت، آن هم در زمانی که دونالد ترامپ، امید به انعقاد توافق تجاری با این کشور دارد و تنش‌ها درخصوص تظاهرات ضد دولتی در هنگ‌کنگ نیز رو به افزایش گذاشته است.
ماه پیش، دولت ترامپ با فروش ۲ میلیارد دلاری ۱۰۸ تانک «ام۱ آبرامز» و ادوات دیگر به تایوان موافقت کرد؛ وزارت امور خارجه چین هشدار داد که آمریکا با آتش بازی می‌کند.
آمریکا از زمان ریاست جمهوری «جرج اچ دابلیو بوش»، جنگنده‌ای به تایوان نفروخته است. دولت اوباما از تصویب فروش اف۱۶‌های جدید به تایوان اجتناب کرده بود اما با این حال، هواپیماهای تایوان را ارتقا داد.
در ادامه همین موضوع، قانون‌گذاران آمریکا خواستار تصویب فروش جنگنده‌های اف۱۶ توسط ترامپ هستند؛ آن‌ها ابراز نگرانی کرده‌اند که این موضوع عقب افتاده است و می‌تواند به عنوان عاملی در توافق تجاری با چین مورد بهره‌برداری قرار گیرد. سناتور «مارکو روبیو» نیز مانند نمایندگان مذکور، اقدام دولت ترامپ را قدمی مهم جهت تحکیم قوای دفاعی تایوان برشمرده است. او می‌گوید: «من دولت را جهت پیشبرد طرح جت‌های جنگنده اف۱۶ به تایوان تحسین می‌کنم؛ در حالیکه دولت چین و حزب کمونیست در تلاش است تا اقتدار خود را در منطقه بیشتر کند، ارتقای روابط استراتژیک ما با تایوان -شریک دموکرات‌ ما- حیاتی است.»
در همین خصوص، سناتور «تد کروز» به تحسین این اقدام تحت قدمی حیاتی جهت ارتقای امنیت تایوان و آمریکا پرداخته است: «در حالیکه چین با افزایش حضور نظامی به تهدید کردن ما و هم‌پیمانان ما می‌پردازد -و ارتش آزادی‌بخش خلق با هزاران موشک، تایوان را هدف گرفته و جنگنده‌هایش را به تنگه تایوان ارسال می‌کند- بیش از هر زمانی، این موضوعی حیاتی است که تایوان، حمایت مورد نیاز برای دفاع از خود را داشته باشد.»
حمایت کنگره آمریکا از هنگ کنگ
در این میان افزایش حمایت دو حزبی کنگره آمریکا از اعتراضات حامی دموکراسی در هنگ‌کنگ، فشارها بر کاخ سفید را برای اتخاذ موضع سفت و سخت‌تر نسبت به دولت چین افزایش داده است. به گزارش روزنامه ساوت چاینا مورنیگ پست، به دنبال افزایش انتقادات از اظهارات قبلی «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا از جمله قبول اظهارات پکن که اعتراضات در هنگ‌کنگ را آشوب توصیف کرده بود، ترامپ از «شی جینپینگ»، رئیس جمهوری چین خواست تا وضعیت هنگ‌کنگ را به صورت دوستانه حل کند. همزمان با افزایش تنش‌ها در هنگ‌کنگ، سیاستمداران آمریکایی مجددا خواستار تصویب لایحه دموکراسی و حقوق بشر هنگ‌کنگ شدند. این لایحه دو حزبی، کاخ سفید را ملزم می‌سازد تا یک بررسی سالانه انجام دهد و ببنید که آیا وضعیت تجاری ویژه هنگ‌کنگ که اجازه می‌دهد این شهر به عنوان یک منطقه مجزا نسبت به چین تلقی شود، همچنان قابل توجیه است یا خیر. اگر چه بعید است که این لایحه در مدت زمان کوتاه تصویب شود، اما این مسئله دولت آمریکا را ملزم می‌سازد تا ارزیابی سالانه‌ای را نسبت به خودمختاری هنگ‌کنگ انجام دهد؛ چیزی که براساس آن قانون اساسی هنگ‌کنگ و مدل یک کشور دو سیستم آن باید حفظ شود.
این لایحه همچنین مجوز بررسی اجرای قوانین کنترل صادرات و تحریم‌های آمریکا توسط هنگ‌کنگ را صادر می‌کند. در این لایحه آمده است، هنگ‌کنگ باید خود مختاری خود از چین را حفظ کند تا براساس یکی از قوانین ویژه آمریکا وضعیت ویژه‌اش حفظ شود.
در حال حاضر برخی از کالاهای آمریکایی که نیازمند گواهینامه در چین هستند می‌توانند آزادانه به هنگ‌کنگ صادر شوند. این لایحه همچنین دورنمای اعمال تحریم بر افرادی که مسئول بازداشت تعمدی یا بدرفتاری با افراد در هنگ‌کنگ هستند را نیز مطرح می‌کند.
«مک‌گاورن»، یکی از قانونگذاران دموکرات آمریکا ضمن انتقاد از اظهارات ترامپ، خواستار اتخاذ رویکرد جدی از سوی آمریکا از جمله توقف فروش سلاح و تجهیزات کنترل شورش به پلیس هنگ‌کنگ شد؛ نیروی پلیسی که به استفاده از اقدامات افراطی و همچنین استفاده از گاز اشک آوری که تاریخ انقضای آن گذشته متهم شده است. از سوی دیگر روبیو، یکی از قانونگذاران جمهوری خواه آمریکا اقدامات دولت چین را هشداری برای تمامی افرادی که به فکر توافق با چینی‌ها هستند دانست. وی گفت: دولت چین پیمانی امضا کرده و وعده خودمختاری و دموکراسی را به هنگ‌کنگ داده است. آنها با تمامی مفاد این توافق موافقت کردند اما هیچ تمایلی برای حفظ وعده‌هایشان ندارند.
این لایحه پیشنهادی همچنین از پکن می‌خواهد تا به هنگ‌کنگ اجازه دهد از میزان بالای خودمختاری بهره ببرد که این شامل برگزاری انتخابات آزاد و مستقیم تا سال ۲۰۲۰ برای اعضای شورای قانونگذاری و نامزدی و انتخابات آزاد رئیس اجرایی این شهر می‌باشد.
در همین حال دو تن از قانونگذاران حامی دموکراسی هنگ‌کنگ در آمریکا هستند تا با مقامات دولتی و رهبران تجاری این کشور دیدار و درباره ناآرامی سیاسی که هنگ‌کنگ را به آشوب کشیده مذاکره کنند. این دو قانونگذار گفتند: می‌خواهند حقیقت را درباره آن چه که در هنگ‌کنگ رخ می‌دهد به جامعه بین‌الملل بگویند آنها همچنین با مقامات دولت آمریکا درباره چگونگی پیشبرد لایحه مذکور که ممکن است نظارت واشنگتن بر این شهر را افزایش دهد، صحبت می‌کنند.
بریتانیا خواهان تحریم چین
از طرف دیگر نشریه تلگراف انگلیس گزارش داده است که دو نماینده پارلمان این کشور از دولت تقاضا کردند تا چین را به دلیل پایبند نبودن به تعهداتشان بر مبنای اعلامیه دو کشور بر سر قیمومیت هنگ‌کنگ محکوم کند.
این دو نماینده از دولت «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا خواستند تا تحریم مقامات و شرکت‌های چینی را به تلافی تحولات اخیر مربوط به هنگ‌کنگ در نظر بگیرد.
این دو نماینده از دولت بوریس جانسون خواستند تا تحریم مقامات و شرکت‌های چینی را به تلافی تحولات اخیر مربوط به هنگ‌کنگ در نظر بگیرد.
یکی از این نمایندگان به اسم «هایدی آلن» در پیامی برای معترضان هنگ‌کنگی گفت: آنچه در هنگ‌کنگ اتفاق می‌افتد حقیقتا یک بحران حقوق بشری در حال وقوع است. ما نباید اجازه دهیم چین این بحران را به عنوان یک فرصت برای قلدری کردن و به تبعیت واداشتن ما و وادار کردن ما به  چشم پوشی کردن از مسؤولیت‌هایمان مورد استفاده قرار دهد.
نماینده دیگر به نام «تام واتسون» نیز در یک پیام از پیش ضبط شده برای این معترضان اظهار کرد: این تضعیف تدریجی آزادی‌های شما دقیقا چیزی است که قرار بود اعلامیه مشترک چین - بریتانیا در زمان امضا شدن در سال ۱۹۸۴  جلوی رخ دادن آن را بگیرد.
وی افزود: لایحه استرداد مظنونان از چین به هنگ‌کنگ به وضوح این تفاهم را نقض می‌کند و روند وابسته کردن نظام قضایی هنگ‌کنگ به چین را کلید می‌زدند که این قابل قبول نیست.
این نماینده در ادامه گفت: انگلیس نباید منفعلانه شاهد باشد که هنگ‌کنگی‌ها حقوق و آزادی‌هایشان را از دست بدهند.
او از دولت انگلیس خواست حمایت اخلاقی مستقیم از شهروندان هنگ‌کنگ نشان دهد و اقداماتی را برای اعمال فشار بر مقامات و شرکت‌های چینی در نظر بگیرد.
پیام‌های این دو نماینده پارلمان انگلیس برای جمعیت معترضان هنگ‌کنگی که عصر روز جمعه در میدانی در منطقه مالی این دولتشهر تجمع کرده بودند پخش شد با تشویق و استقبال آنها همراه شد. بوریس جانسون و چند مقام دیگر انگلیسی پیش از این از چین خواسته بودند همچنان در ضمن تداوم اعتراضات در هنگ‌کنگ به اعلامیه مشترک دو کشور بر سر واگذاری حاکمیت هنگ‌کنگ به چین پایبند بماند.
در سال ۲۰۱۴ چین این سند را یک سند تاریخی که اکنون اهمیتی ندارد توصیف کرد این موضع نگرانی بسیاری را درباره تضعیف آزادی که از بابت این توافق در هنگ‌کنگ برقرار شده بود، افزایش داد.
نام:
ایمیل:
* نظر: